President Recep Tayyip Erdoğan en de patriarch van de Armeens-orthodoxe kerk van Turkije, Aartsbischop Aram Ateshyan

De patriarch van de Armeens-orthodoxe kerk van Turkije, Aartsbischop Aram Ateshyan, heeft een brief gestuurd naar president Erdogan inzake de recente ‘genocidemotie’ van het Duits parlement die de gebeurtenissen van 1915 als ‘volkerenmoord’ bestempelt. Hij uitte zijn droefheid in de brief dat het leed van de Armenen gebruikt wordt als politiek instrument.

Hij zei dat de Armeense gemeenschap deze droefheid deelt vanwege de beslissing van de Duitse Bondsdag. Ateshyan schreef in zijn brief dat het leed van de Armenen in de geschiedenis jammer genoeg wordt gebruikt op internationaal politieke platformen als politiek instrument om Turkije en de Turkse natie te beschuldigen en te straffen. In zijn brief zei hij ook dat het versluieren van de negatieve rol die het Duits Rijk speelde in de tragische gebeurtenissen en daarbovenop de Ottomanen beschuldigen, controversiëel is en niet de algemene opinie van Duitsland weergeeft.

“Turken en Armenen moeten hetzelfde grondgebied delen. Deze oude en naburige volken mogen niet uit elkaar worden gerukt met haat en de retoriek van vijandelijkheid. Vrede en vriendschap moeten het voortouw nemen in plaats van het politiseren van geschiedenis”, zei hij.

Op 24 april 2016 deelde Erdogan een boodschap waarin hij de Armenen die in 1915 omkwamen herdacht en de naasten van de slachtoffers van de tragische periode condoleerde. Ateshyan las de boodschap voor op de Armeense herdenkingsceremonie op 24 april.

Hurriyet