Het Turkse ministerie van onderwijs is van plan om tijdelijk 4.200 leerkrachten aan te werven om Syrische studenten de Turkse taal te leren. De aanwerving van de leerkrachten maakt deel uit van een afspraak met de Europese Unie over de integratie van de Syrische studenten binnen het Turks onderwijsnetwerk. De leerkrachten zullen in tijdelijke educatiecentra worden tewerkgesteld.

Integratie in het Turks onderwijs

Volgens Ali Riza Altunel, woordvoerder van het Turkse ministerie van onderwijs, zal een fonds van 300 miljoen Euro gebruikt worden om het project te ondersteunen. Het uiteindelijke doel van de aanwervingen is van de Syrische leerlingen geleidelijk te integreren in het Turkse onderwijs: “De centra werden opgericht omdat er problemen waren rond het onderwijs van de Syriërs. De aangeworven leerkrachten zullen in deze centra werken en in scholen die onder toezicht staan van het ministerie.”

De leerkrachten worden aangeworven voor een termijn van één jaar; de contracten kunnen volgens Altunel wel verlengd worden als hier nood toe is.

833.000 Syrische kinderen in Turkije

Syriërs wonen voornamelijk in 23 provincies en de leerkrachten worden ingezet in deze provincies: “De steden met het hoogste aantal Syriërs zijn Hatay, Gaziantep, Urfa, Kilis en Istanboel. Ongeveer 80 percent van de leerkrachten zal hier te werk worden gesteld, de resterende 20 percent zal werken in steden als Bursa, Ankara en Kahramanmaraş”, aldus Altunel.

Volgens Altunel zijn er momenteel 833.000 Syrische kinderen in Turkije: “Spijtig genoeg zitten maar 475.000 kinderen op de schoolbanken. Sommige van deze kinderen werken om hun familie financieel te helpen. We gaan ook een financiële beloning invoeren zodat we deze gezinnen kunnen ondersteunen.”

Hürriyet