Minister van Volksgezondheid waarschuwt voor ‘vlindereffect’ bij verspreiding coronavirus

De Minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca, waarschuwt ervoor dat elke vorm van laksheid in de strijd tegen COVID-19 serieuze gevolgen kan hebben voor het hele land. Hij maakte hierbij een verwijzing naar het zogenaamde ‘butterfly effect’.

In een Twitterbericht schrijft Koca dat “elke kleine handeling een grotere kettingreactie kan veroorzaken in verband met de verspreiding van het coronavirus, dat zich in eerste instantie vanuit het Chinese Wuhan over de hele wereld heeft verspreid.”

Hij voegt daarbij toe dat er ook een kleine kans bestaat dat het virus zich op eenzelfde manier verspreidt binnen Turkije en zo mogelijk het hele land besmet.

De Minister sloot zijn bericht af door het volgende te benadrukken: “de gevaren blijven bestaan, laten we ons daarom aan de genomen maatregelen houden om te voorkomen dat COVID-19 zich verder verspreidt.”

Verschillende incidenten in uiteenlopende delen van Turkije geven voldoende bewijs om de waarschuwingen van Koca in acht te nemen. Zo zijn er in het Islahiye district in de zuidelijke provincie Gaziantep minsten 47 personen in quarantaine geplaatst nadat ze dezelfde man hadden bezocht.

De 63-jarige man werd ziek nadat hij een angiografische operatie (onderzoek van de bloedvaten, red.) had ondergaan in een lokaal ziekenhuis. Hij werd gehospitaliseerd nadat hij last had van aanhoudende hoest en pijn in de borststreek.

Later werd het duidelijk dat de man in kwestie COVID-19 had opgelopen, in de tussentijd had hij echter al tientallen mensen over de vloer gekregen die hem na de operatie een bezoek brachten. Voornamelijk om de oudere man een hart onder de riem te steken.

Een gezondheidsteam spoorde vervolgens de mensen die in contact waren gekomen met de man op en plaatsten uiteindelijk meer dan 47 mensen in quarantaine.

Er duiken ook meldingen op van een gelijkaardig incident in de Oostelijke provincie Van. In dit geval gaat het om een man die van een andere stad naar het Edremit district in Van reisde om de familie van zijn pas overleden broer te condoleren. Volgens rapporten heeft de man op deze manier minstens 12 personen van hetzelfde huishouden besmet met het coronavirus.

Daarnaast werd na onderzoek van een lokaal gezondheidsteam, duidelijk dat er ook twee individuen besmet zijn geraakt die aanwezig waren op de begrafenis. Als preventieve maatregel werd de woonwijk van deze twee personen volledig onder quarantaine geplaatst.

Hurriyet

O.A.