Op maandag maakte minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca aan de pers bekend dat 6 bijkomende landen worden toegevoegd aan de lijst van landen van waaruit niet meer naar Turkije gevlogen kan worden.

Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland, Ierland, Saoedi-Arabië en Egypte. In totaal gaat het nu om 20 landen, voornamelijk uit Europa en Azië. Die landen hebben allemaal een groot aantal besmettingen met het coronavirus gemeld.

Koca meldde dat het aantal besmettingen met COVID-19 in Turkije mogelijk constant gebleven is, maar dat hij later nog een exact aantal besmettingen zou bekendmaken, als alle tests afgerond waren. Er zijn al zeker 191 besmettingen gemeld en 2 doden.

In een poging verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verscherpte Ankara de voorbije dagen enkele maatregelen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet over het hele land plaatsen sluiten waar sociale activiteiten plaatsvinden zoals cafés, sporthallen, bioscoopzalen en zalen waar huwelijksfeesten doorgaan.

Eerder moesten nachtclubs, discotheken en bars in alle provincies de deuren sluiten. Ook de hoogste religieuze autoriteit, het Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet) nam maatregelen. Zo werden alle gebedsdiensten, dus ook het vrijdaggebed, geschrapt, hoewel moskeeën wel openblijven voor mensen die hun dagelijkse gebeden willen uitvoeren.

Vanaf 16 maart zijn ook alle scholen gedurende 2 weken gesloten. Universiteiten blijven 3 weken dicht.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)