Foto: Egyptische ex-minister Amr Darrag

Egyptenaren die gedwongen werden hun land te verlaten in de nasleep van de bloederige militaire staatsgreep in 2013 zijn met open armen ontvangen door Turkije, dat zei een voormalig minister van de Egyptische regering op woensdag.

Amr Darrag, die diende als minister van Planning en Internationale Samenwerking onder voormalig Egyptisch president Mohamed Morsi (die afgezet en opgesloten werd in de staatsgreep van 2013) zei dit. Hij maakte de bewering terwijl hij met Anadolu Agency sprak in de Van provincie in Oost-Turkije.

“Een strategische kijk op de islamitische wereld”

“Turkije heeft van in het begin het Egyptische volk gesteund,” zei hij. “Turkije, voornamelijk president Recep Tayyip Erdogan, reageerde sterk op de staatsgreep (tegen Morsi) die geleid werd door het toenmalig hoofd van het leger (Abdel-Fattah) al-Sisi.” Darrag sprak op een nevenactiviteit van een internationaal forum dat gehouden werd onder de naam, “Een strategische kijk op de islamitische wereld”.

Bilaterale banden opnieuw opbouwen

“Sinds de staatsgreep van 2013, hebben de Turken de Egyptische mensen gesteund en geweigerd om het te accepteren,” zei hij. “Egyptenaren hier in Turkije doen moeite om de bilaterale banden tussen de twee landen gebaseerd op onze gedeelde achtergrond opnieuw op te bouwen,” voegde hij toe.

Anadolu Angency