Het fel bekritiseerde besluit van het Europees Parlement (EP) om de verspreiding van de Turkse krant Daily Sabah in de parlementszittingen te verbieden, werd herzien na diplomatieke gesprekken en steun van verschillende EP-politici.

In gesprek met een correspondent van Daily Sabah, bevestigde een ambtenaar van het EP-distributiecentrum de intrekking van het circulatieverbod en zei: “Ik bevestig u dat uw krant opnieuw is uitgenodigd om te worden verspreid”.

De haatcampagne tegen de Turkse krant werd gelanceerd door Jeroen Lenaers (R), een christendemocraat en Nederlands lid van het parlement, toen hij een brief aan president Tajani stuurde. Lenaers wees op een verhaal getiteld “Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ) netwerk in Nederland”, en beweerde dat de bekende Gülenist Turan Yazır en andere FETÖ-leden werden geteisterd door de Turkse krant Daily Sabah. Het verhaal in kwestie is echter niet gepubliceerd door Daily Sabah, maar door het webteam van de zusterkrant, Sabah.

Andere redenering

Lenaers kwam later met een andere redenering. Hij zei dat hij het “ongeschikt vond dat diensten van het Parlement, betaald met geld van de Europese belastingbetalers, de distributie van Daily Sabah vergemakkelijken” en wees op één van de columns waarin de columnist kritiek gaf op de Nederlandse premier.

Toen Daily Sabah aan Lenaers vroeg of hij bereid is om te werken aan intrekking van het verbod, als zijn beschuldigingen verkeerd blijken, zei hij: “Het is niet nodig om een keuze terug te draaien”.

Bron: Sabah