Een hooggeplaatste adviseur van de Turkse president zei donderdag dat de “bakermat van onze beschaving Turkestan zal zijn”. Daarmee doelt hij op de beslissing van Kazachstan om de naam van haar zuidelijke regio te hernoemen naar Turkestan.

Yalcin Topcu loofde de beslissing van de Kazachse president Nursultan Nazarbayev om de regio te hernoemen tot Turkestan.

“Deze beslissing toont aan dat Aksakal [de Kazachse president Nazarbayev] een belangrijke staatsman is die beschikt over een strategische spitsvondigheid,” zei Topcu.

In de Turkse talen

“Aksakal” betekent letterlijk “witte baard” in de Turkse talen en is een metaforische verwijzing naar de wijze oudere.

Hersteld tot de originele naam

“We werden gevoed door die regio. Vanuit dat gebied hebben we ons verspreid naar de andere delen van de wereld. De naam van de bakermat van onze beschaving [ie. Turkestan] is nu hersteld,” zei hij.

Hernoemd naar Turkestan

De Kazachse president ondertekende een decreet over de naam op 19 juni. Daardoor is het administratieve centrum van de zuiderse Kazachse regio verplaatst van Shymkent naar de stad Turkestan, en wordt ook de regio hernoemd naar Turkestan.

“Het centrum van de regio Turkestan zal de stad Turkestan zijn. Deze stad was het politieke en spirituele centrum van de Kazach Khanaat en de hele Turkse wereld voor honderden jaren,” zei Nazarbayev in een toespraak tijdens de ondertekeningsceremonie.

AA

T.A.