Eerder vorige week veroordeelde Turkije “het gebruik van disproportionele agressie” van Israël tegen Palestijnen die protesteerden tegen de Amerikaanse President. President Donald Trump had eerder namelijk Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Turkije bezorgd was door de Palestijnse slachtoffers die gevallen waren tijdens de protesten.

“We zijn enorm verdrietig en bezorgd door de dood van vier Palestijnen en door de honderden Palestijnen die gewond zijn geraakt. Dit is het gevolg van de interventie van Israëlische troepen tegen Palestijnen die protesteerden in de bezette gebieden nadat de Amerikaanse aankondiging. De aankondiging gaat in tegen de internationale wetgeving en tegen alle bijhorende beslissingen van de Verenigde Naties. We veroordelen het gebruik van deze overdreven agressie door Israël ten zeerste,” aldus de Turkse persmededeling.

Stortvloed aan manifestaties door Amerikaanse beslissing

Op 6 december kondigde de Amerikaanse President Trump aan dat de V.S. Jeruzalem erkent als de “onverdeelde” hoofdstad en dat de Amerikaanse ambassade zal verplaatst worden van Tel Aviv naar Jeruzalem.

De dramatische verandering in het beleid van Washington inzake Jeruzalem veroorzaakte een stortvloed aan manifestaties in de bezette Palestijnse gebieden, Turkije, Egypte, Jordanië, Tunesië, Algerije, Irak en andere moslimlanden.

Hurriyet