“Driedimensionale zebrapaden” werden geschilderd in een district in de zuidwestelijke provincie Aydin. Dit dient als een poging om voetgangers te beschermen tegen onoplettende bestuurders.

De paden werden op de Hürriyetlaan geschilderd in het district Efeler in Aydin. Indien het blijkt te werken, wordt het proces herhaald in de hele provincie.

Özlem Çerçioğlu, de burgemeester van Aydin, zei dat hij hoopte dat de maatregel bestuurders zal doen vertragen door de optische illusie van de speciale zebrapaden.

“De veiligheid van voetgangers is erg belangrijk voor ons. Veel bestuurders brengen de levens van voetgangers in gevaar door hun snelheid niet te verminderen bij zebrapaden,” aldus Çerçioğlu, een lid van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij). Verder zei ze ook dat de maatregel poogt bestuurders bewuster te maken van het probleem rond veiligheid van voetgangers.

Eerst in schoolbuurten

“Met deze nieuwe maatregel zullen bestuurders voorzichtiger worden met betrekking tot de oversteek van voetgangers op straat,” zei Çerçioğlu, waaraan ze toevoegde dat de eerste “3D-zebrapaden” zullen worden geschilderd in schoolbuurten om de veiligheid van kinderen als eerste te verhogen.

7,500 dodelijke slachtoffers door verkeersongevallen per jaar

Wegongevallen horen bij de grootste chronische problemen van Turkije. De autoriteiten zijn bezig met het opstellen van plannen om het probleem aan te pakken. Recent is men bestuurders beginnen profilen waarvan men verwacht dat ze de grootste kans hebben om verkeersongevallen te veroorzaken. Zo´n 7,500 mensen worden elk jaar gedood in het land door verkeersongevallen.

Hurriyet