Turkije wil maximumsnelheid op snelwegen verhogen

De autoriteiten overwegen de maximumsnelheid op de Turkse snelwegen te verhogen, te beginnen met de nieuw aangelegde wegen, heeft minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu gezegd.

Momenteel bedraagt de maximumsnelheid voor personenauto’s op snelwegen 120 kilometer per uur (km/h). Voor bussen is dat 100 km/u en voor vrachtwagens 90 km/u.

“Autoriteiten tolereren een snelheid tot 132 km/u op snelwegen, en we kunnen de snelheidslimiet verhogen met 20 km/u voor personenauto’s,” zei Soylu.

Hij voegde eraan toe dat ambtenaren van de Algemene Directie van Snelwegen en de verkeersafdeling van de politie momenteel een studie uitvoeren voor een mogelijke verhoging van de maximumsnelheid.

Soylu zei ook dat in 2015 7.530 mensen omkwamen bij verkeersongevallen, maar dat het dodental is gedaald tot 4.866 in 2020.

Het aantal afgegeven rijbewijzen steeg met meer dan 36 procent, terwijl het aantal motorvoertuigen met 49,6 procent toenam, en ondanks die stijgingen daalden de verkeersongevallen en het dodental als gevolg van de ongevallen, merkte hij op.

Volgens gegevens van het Turkse bureau voor de statistiek (TÜİK) vonden er in Turkije in 2020 ongeveer 984.000 verkeersongevallen plaats, tegen 1,2 miljoen in het jaar daarvoor.

De daling van het aantal verkeersongevallen vorig jaar houdt ook verband met reisverboden, uitgaansverboden en lockdowns die werden opgelegd om de verspreiding van de COVID-19-pandemie onder controle te krijgen.

Ongeveer 226.000 mensen raakten gewond bij die verkeersongevallen tegenover 283.000 in 2019.

Bron: Hürriyet