Het in Nederland gevestigde online reisbureau Booking.com is op 30 maart begonnen met het stopzetten van het verhuren van vakantiekamers in Turkije aan Turkse gebruikers. Dit gebeurt één dag nadat een Turkse rechtbank de toegang tot de website blokkeerde in het land.

De onderneming liet weten niet akkoord te gaan met het vonnis en zal ook hoger beroep aantekenen.

Booking.com mag geen boekingen meer aanbieden van hotels in Turkije. De Turkse concurrentiewaakhond had eerder de site, die in 1996 in Nederland opgericht werd, veroordeeld tot een boete van omgerekend zowat 650.000 euro.

“Wij als e-commerce zijn ervan overtuigd dat wij bijdragen tot gezonde mededinging in deze markt die gericht is op de Turkse consumenten. Wij doen dit door een gebruiksvriendelijk en transparant platform aan te bieden waarop ieder over de hele wereld kamers kan boeken”, verklaarde de onderneming aan de pers.

Oneerlijke mededinging

Verder voegde de onderneming aan deze verklaring toe dat zij 13.000 Turkse handelaars helpen door de toegang voor consumenten te vergemakkelijken. De rechtbank van Istanbul besloot op 29 maart om de activiteiten stop te zetten van Booking.com wegens oneerlijke mededinging. De zaak werd ingeleid door de Vereniging van de Turkse Reisagentschappen (TURSAB).

Overtreding

De uitspraak van de rechter betreft een zaak die al in 2015 werd aangespannen door een Turkse organisatie van reisbureaus (Tursab) vanwege overtreding van Turkse mededingingsregels en valse en oneerlijke concurrentie van Turkse reisagenten.

Hurriyet, de Standaard, Parool