De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, heeft een waarschuwing geuit ten aanzien van de opnieuw groeiende anti-Turkse en anti-islamitische gevoelens in Duitsland, die veroorzaakt zijn door de recente politieke spanningen tussen Berlijn en Ankara.

Tijdens een bijeenkomst, vorige woensdag waar parlementariërs van Turkse origine aanwezig waren, prees Gabriel de bijdrage van deze voor de succesvolle integratie van hun gemeenschap in Duitsland en benadrukte hij dat de recente spanningen, het welzijn van de Turkse gemeenschap niet mocht verstoren.

“Burgers van Turkse origine die in Duitsland wonen maken zich zorgen over de recente spanningen tussen beide landen, naar aanleiding van het referendum. Deze kunnen de succesvolle integratie teniet doen, doordat hierdoor opnieuw de anti-Turkse en anti-islam sentimenten opwakkeren.

Relaties tussen Turkije en Duitsland

De relaties tussen Turkije en Duitsland begonnen te verslechten, nadat de Duitse overheid begin maart verschillende bijeenkomsten verbood die bijgewoond zouden worden door Turkse ministers en politici in het licht van het Turks referendum.

Terwijl het ‘JA’-kamp verboden werd door de overheid, hebben de Duitse oppositiepartijen het ‘NEE’-kamp openlijk gesteund. Hierop kwam sterke kritiek van de Turkse overheid, over de ongeoorloofde inmenging van Turkse interne aangelegenheden.

Het Turkse leiderschap heeft dan ook het uitgevaardigd verbod gekwalificeerd als “fascistisch” en “neonazistische praktijken”.

3 miljoen Turken

In Duitsland, leven er 3 miljoen Turken, waarvan de helft stemgerechtigd is voor het komende referendum. Zij kunnen stemmen tot en met 9 april in het Turks consulaat en andere stemlokalen over het hele land.

Gabriel uitte ook zijn zorg over de mogelijke polarisatie onder de Turkse migrantengemeenschap door de politieke crisis en vertelde dat de overheid de intentie heeft dit in overleg te bespreken met politici van Turkse origine.

De minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maiziere, en de minister van Integratie, Aydan Ozoguz, waren ook aanwezig op de bijeenkomst die georganiseerd werd door Gabriel op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(AA)