De door de VS geleide coalitie tegen IS (Daesh) van Irak en de Levant (ISIL) verwacht niet dat de Syrisch-Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) in staat is om een ​​Koerdische federale staat op te bouwen in het noorden van Syrië, volgens de commandant van de coalitietroepen.

“Het is niet mijn missie om een ​​Koerdische federale staat te creëren en we bevrijden Raqqa niet voor een bepaalde partij”, zei luitenant-generaal Stephen Townsend in een briefing op 28 maart.

Townsend’s opmerkingen kwamen een dag nadat PYD leider Salih Muslim zei dat Raqqa zou kunnen deelnemen aan een, door de Syrisch-Koerdische groepen voorgesteld, decentraal overheidssysteem voor het land, zodra het vrij is van ISIL.

“Wat we zien met de Syrische Democratische Krachten [SDF] is dat hoewel ze grotendeels geleid worden door Koerden, meer dan de helft geen Koerd is. Meestal Arabieren, soms Turkmenen en enkele anderen”, zei Townsend.

10 procent van bevolking

“Maar de Koerden zijn slechts ongeveer 10 procent van de bevolking in het noorden van Syrië. Ik zie niet in hoe er eigenlijk een Koerdische federale staat in het noorden van Syrië zou moeten ontstaan. Wat ik denk is dat alle mensen in het noorden van Syrië, de Arabieren, Koerden, Turkmenen, en anderen moeten bepalen wat hun toekomst zal zijn”, voegde hij eraan toe.

“Dus, ik zie geen Koerdische federale staat voor me en ik weet niet of Raqqa daar deel van zou uitmaken. Onze taak is om het noorden van Syrië te ontdoen van ISIS [ISIL] en dat is wat we doen”, zei hij.

Hurriyet