Turkije ving meer vluchtelingen op dan elk ander land in de wereld tijdens de eerste helft van vorig jaar volgens een VN-functionaris.

De verklaring kwam in een persconferentie tijdens voorbereidingen in de Marokkaanse hoofdstad Rabat voor een VN-top inzake vluchtelingen en migranten dat in New York zal doorgaan.

“Turkije staat bovenaan de lijst met alle landen die vluchtelingen opvangen”. Dat zei Fathi al-Dababi, directeur van het VN Informatiecentrum in Marokko. “Volgens data van de VN ontving Turkije meer dan 1.838.000 vluchtelingen in de eerste helft van vorig jaar”, zei al-Dababi.

Pakistan

“Turkije werd gevolgd door Pakistan, dat zo’n anderhalf miljoen vluchtelingen opnam in dezelfde periode, Libanon, Irak, Ethiopië, Jordanië, Kenia, Oeganda, Tsjaad en Sudan”, voegde hij er nog aan toe. Volgens de de VN-functionaris emigreren er elke minuut 24 mensen van hun thuisland.

Al-Dababi wees ook naar het hoge sterftecijfer tussen migranten en vluchtelingen, hij merkte daarbij op dat ze veel vaker tentoongesteld worden aan mensensmokkel en andere gevaren.

New York Declaration

Op de persconferentie benadrukte VN-coördinator in Marokko, Philippe Poisot, de nood om een oplossing te vinden voor “de grote stroom vluchtelingen en migranten die vanwege conflicten, extreme armoede,voedselonzekerheid, werkloosheid, discriminatie en het onophoudelijke overtreden van de mensenrechten hun ontvluchten”.

Wereldtop

“Voor het eerst zal er een wereldtop gehouden worden om dit onderwerp te bespreken”, zei hij waarmee hij wees naar de opkomende top in New York waar de Algemene Vergadering van de VN een reeks “verplichtingen” zal aannemen om vluchtelingen en migranten te beschermen.

“Als deze verplichtingen aangenomen worden, zullen ze bekendstaan als de ‘New York Declaration’, stond er in een statement van de VN te lezen. “Dit zal de plichten van de VN benadrukken om de rechten van vluchtelingen en migranten te respecteren en de landen die het meest beïnvloed worden door de grote vluchtelingenstroom steunen”, stond er nog te lezen.

3 miljoen vluchtelingen

Turkije vangt momenteel meer dan 3 miljoen Syrische en Iraakse vluchtelingen die hun thuis ontvluchtten vanwege de voortdurende conflicten.

Sabah