Turkije spendeerde in 2017 meer dan 8 miljard dollar (of 6,46 miljard euro) aan humanitaire hulp en ontwikkeling over heel de wereld.

Het Turkse Internationale Coöperatie en Coördinatieagentschap (TIKA) spreekt van een stijging van 25 percent op vlak van uitgaven aan humanitaire hulp over heel de wereld tegenover het jaar 2016. Opvallend: een groot deel van de middelen voor goede doelen kwamen van niet-staatsgeleide bedrijven en organisaties. TIKA presenteerde zijn gegevens voor de Organisatie voor Samenwerking en Ontwikkeling  (OECD).

De OECD bevestigt de cijfers. Het Comité voor Ontwikkelingshulp (deel uitmakend van de OECD) vergeleek daarnaast de uitgaven op vlak van humanitaire hulp met het Bruto Binnenlands Product van Turkije en andere landen. Ook hier scoort Turkije goed met een vierde plaats op wereldvlak.

TIKA spendeerde meer dan 220 miljoen dollar (177,79 miljoen euro) aan humanitaire hulp in 2017. De niet-staatsgeleide Turkse organisaties spendeerden gezamenlijk zo een 707 miljoen dollar (of 571,38 miljoen euro) aan humanitaire hulp. Daarvan ging zo een 384,6 miljoen (310,34 miljoen euro) rechtstreeks naar humanitaire hulp in verschillende ontwikkelingslanden. De resterende 323 miljoen dollar (261,04 miljoen euro) werd uitgegeven aan allerlei ontwikkelingsprojecten.

Sabah