Foto: 20-jarige Kadir

In de Centraal-Anatolische provincie Konya is een man, die de agressieve vriend van een vrouw vermoordde, door de rechter veroordeeld tot 12 en een half jaar cel. De vrouw werd door haar vriend zwaar toegetakeld en de man die nu veroordeeld is probeerde haar te helpen.

De feiten spelen zich af in februari 2019. Kadir Şeker (20) komt buiten uit de bibliotheek op weg naar huis. Hij hoort een vrouw om hulp roepen en gaat kijken wat er aan de hand is.

Toen hij zag dat ze in het park werd aangevallen door haar agressieve vriend, Özgür Duran, probeerde Şeker hem tegen te houden. Duran heeft overigens 19 criminele feiten op zijn kerfstok, van opzettelijke slagen en verwondingen, tot diefstal, plundering en drugshandel.

Daarop raakten Şeker en Duran betrokken in een zware vechtpartij en Duran kreeg een messteek in zijn hart. Şeker kreeg uiteindelijk 12 jaar en zes maanden cel voor “opzettelijke doodslag met onterechte provocatie.”

Na afloop van de zitting zei Mustafa Aladağ, Şekers advocaat, dat ze deze beslissing niet verwacht hadden en dat ze in beroep zouden gaan.

Volgens zijn advocaten was het incident niet met voorbedachten rade en wilde Şeker enkel de vrouw te hulp komen.

 

Op sociale media werd massaal opgeroepen tot eerherstel voor Şeker. Op Twitter werd de hashtag ‘Kadir is onschuldig’ (#kadirsuçsuzdur) gecreëerd. Hij heeft immers het leven van een andere vrouw gered, zo stelt men.

Het toenemend geweld tegen vrouwen en het stijgend aantal vrouwen dat vermoord wordt, is een steeds groter probleem aan het worden in Turkije. In 2019 was het aantal moorden op vrouwen het hoogst in 10 jaar.

In 2020 werden tot hiertoe al 297 vrouwen vermoord. Dat blijkt uit cijfers van het platform ‘Stop vrouwenmoorden’.

Rechtbank veroordeelt dader tot 12 jaar cel in controversiële zaak van geweld

Bron: Hürriyet

S.V.R.