NATO-top te Brussel (10/07/2018)

Turkije heeft een monsterdeal gesloten met Pakistan voor de levering van 30 gloednieuwe T-129/ATAK-gevechtshelikopters.

“De contractonderhandelingen over de 30 gevechtshelikopters tussen Turkish Aerospace Industries (TAI) en het Pakistaanse Ministerie van Defensie werden met succes afgerond,” zei het secretariaat van de Turkse defensie-industrie in een verklaring.

Het directoraat van de defensie-industrie deelde mee dat de overeenkomst tot nu toe de grootste militaire exportdeal is in de geschiedenis van Turkije. Op vlak van defensie bereikten de bilaterale betrekkingen en de jarenlange coöperaties tussen Turkije en Pakistan een nieuwe dimensie.

De Pakistaanse minister van Defensie zei eind vorig jaar in een interview met Anadolu Agency dat zijn regering 30 Turkse aanvalshelikopters en 4 Turkse marineschepen zou aanschaffen.

De tweemotorige T129 is van een nieuwe generatie en werd speciaal ontworpen voor aanval en verkenning. Het nieuwe toestel werd ontwikkeld op basis van de strijdbestendige AgustaWestland A129CBT en heeft een nieuwe systeemfilosofie, motor, zichtsysteem en staartmotor.

Er werden verschillende gesprekken gevoerd met meerdere landen over de export van de ATAK-helikopters, die hun superieure capaciteiten meermaals hebben bewezen tijdens militaire operaties.

Sabah

O.A.