Turkije heeft preventief de grens met Iran gesloten naar aanleiding van de uitbraak van het dodelijke Coronavirus. Kort daarvoor stuurde Iran een officiële mededeling de wereld in dat er acht mensen waren gestorven aan het virus in dat land.

Zondag liet Turks minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca weten dat de vier grensposten met Iran gesloten werden en dat ook alle trein- en vliegverkeer naar Iran tijdelijk stilgelegd was.

De beslissing is het gevolg van een opflakkering van het virus in Iran, zei Koca in een persconferentie.

“Het aantal patiënten met het Coronavirus ligt nu op 80.000 in 32 landen. Tot nu toe zijn we erin geslaagd de epidemie buiten onze landsgrenzen te houden. Maar de verspreiding ervan in ons buurland Iran heeft ons gealarmeerd,” aldus Koca. Op dit moment zijn er in Iran 43 besmettingsgevallen en de dodentol staat op acht.

“Alle vluchten komende uit Iran worden tijdelijk en eenzijdig geannuleerd vanaf 8 uur ’s avonds. Ook alle grensposten zijn gesloten.”

Temperatuur

Wat betreft de mensen die de grens zijn overgestoken vlak voor ze werd gesloten, herhaalde Koca dat van elke reiziger de temperatuur werd opgemeten en dat mensen die symptomen vertoonden de toegang geweigerd werd.

“Eergisteren (zaterdag) en de dag ervoor werd aan acht Iraniërs de toegang geweigerd omdat ze symptomen hadden die op een verkoudheid leken.”

De vijf mensen in de oostelijke provincie Van die ook dergelijke symptomen vertoonden, testten allemaal negatief op het coronavirus, zei hij verder.

Informatie

Niet veel later kwam er een mededeling van de gouverneur van de provincie Iğdır, waarin de inwoners wordt gevraagd om voorzichtig te zijn bij het verspreiden van informatie.

“Als grensprovincie hebben we alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen op vlak van veiligheid en gezondheid. Negeer alstublieft alle berichten van niet-officiële bronnen,” luidt het daar.

Sinds woensdag is Iran het eerste land in het Midden-Oosten waar het virus COVID-19 is opgedoken.

Bron: Sabah

S.V.R.