De Istanbulse topclub Galatasaray versloeg zondagavond aartsrivaal Fenerbahçe in Kadıköy met 3-1. Tijdens de zogenaamde Intercontinentale Derby waren de Leeuwen te sterk voor de Gele Kanaries in het Ülker Şükrü Saraçoğlu-stadium, en dat voor het eerst sinds 1999.

Na een sterke start van Galatasaray kon Fenerbahçe nog terugkomen en scoorde uiteindelijk een eerste doelpunt uit een strafschop. Max Kruse miste de strafschop in de 21ste minuut niet. Maar Galatasaray gaf niet op en scoorde de gelijkmaker in de 40ste minuut: een kopbal van Ryan Donk. Bij de rust was het dus 1-1.

In de tweede helft bleef Galatasaray sterk en kwam op voorsprong met een strafschop van de Colombiaan Radamel Falcao in de 80ste minuut. Het laatste doelpunt kwam van de Nigeriaanse spits Henry Onyekuru in de toegevoegde tijd, in de 97ste minuut. Hij zette de kers op de taart en maakte een einde aan een vloek van meer dan 20 jaar.

Sinds 1999 was Fenerbahçe in het eigen stadium altijd te sterk geweest. Het won 15 derby’s tegen Galatasaray. Acht andere wedstrijden tussen de twee ploegen eindigden op een gelijkspel.

23 wedstrijden

Bezoeker Galatasaray heeft dus 23 wedstrijden lang niet kunnen winnen in Kadıköy, waaronder 20 wedstrijden van de Turkse Süper Lig, sinds december 1999.

Ook op het veld van Galatasaray was Fenerbahçe meedogenloos: ze scoorden 44 doelpunten in 23 wedstrijden en kregen er maar 15 tegen.

Zesde opeenvolgende wedstrijd

Het is de zesde opeenvolgende wedstrijd die Galatasaray wint in de Turkse competitie, waardoor ze met volle moed aan de derby begonnen. Rivaal Fenerbahçe daarentegen liet acht punten liggen in de laatste drie competitiewedstrijden. Galatasaray heeft nu 45 punten, evenveel als leider Trabzonspor en Sivasspor. Fenerbahçe blijft steken op de zesde plaats met 38 punten.

livescore.com

De spanningen tijdens de wedstrijd bleven niet beperkt tot het veld zelf. Na de match was te zien hoe voorzitter Ali Koç vocht met fans in het stadium. Koç is de tweede in rang van het grootste conglomeraat van Turkije en is voorzitter van de club sinds juni 2018. Vele fans scandeerden dat zowel Koç als trainer Yanal moesten opstappen.

Koç haalde het nationale nieuws toen hij de scheidsrechter beschuldigde van partijdigheid en beweerde dat de politiek zich met de zaak bemoeid had.

Bron: Sabah