Op 19 april kwamen vier Turkse soldaten om bij operaties tegen terroristen langs de Turks-Iraakse grens.

Zes andere soldaten raakten gewond tijdens de operaties, heeft het Turkse ministerie van Defensie meegedeeld op de ochtend van 20 april.

Aanvankelijk sprak het ministerie van twee gesneuvelde soldaten, maar later kwam het bericht dat twee anderen in een ziekenhuis waren bezweken aan hun verwondingen.

Volgens het ministerie werden de terroristen zwaar onder vuur genomen door Turkse luchttroepen. De terreurorganisatie werd niet bij naam genoemd, maar het Turkse leger voert geregeld operaties uit tegen de PKK in die regio.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Een woordvoerder van het Turkse parlement had het zaterdag nog maar eens over Ankara’s niet-aflatende strijd tegen het terrorisme.

“Turkije is vastbesloten om de strijd tegen de terroristen en hun netwerk voort te zetten. Met deze onbuigzame houding willen we het hele Turkse volk verdedigen,” zei Mustafa Şentop tijdens een persconferentie op 20 april, voor zijn vertrek naar Irak.

Şentop reisde op 20 april naar Irak voor “de top van parlementen van de buurlanden in Bagdad”. Samen met een delegatie ontmoette hij daar zijn collega’s uit Irak, Iran, Saoedi-Arabië, Koeweit, Jordanië en Syrië.

Hij drukte zijn diepe bezorgdheid uit over de dood van vier Turkse soldaten.

Op de top in Bagdad verklaarde Şentop: “De ontwikkelingen in Irak treffen niet alleen het land zelf, maar ook alle buurlanden.”

“Turkije verwacht van Irak dat het zo snel mogelijk de nationale soevereiniteit herstelt en een nationale consensus bereikt, zodat er sprake kan zijn van een Iraakse identiteit,” aldus Şentop. Hij voegde eraan toe dat Turkije Irak zal blijven steunen in zijn strijd voor eenheid en territoriale integriteit.

Hürriyet

S.V.R.