Een voorbeeld van de invasieve paddenvis die rondwaart in de Middellandse Zee van Turkije, 4 mei 2021.

Het Turkse ministerie van Land- en Bosbouw heeft zijn project om de giftige paddenvis uit de plaatselijke wateren uit te roeien, uitgebreid.

De invasieve soort werd in de jaren 2000 voor het eerst in het land gesignaleerd en breidde zich vervolgens uit tot de Middellandse-Zeekust.

Het ministerie is van plan om jaarlijks TL 5 miljoen ($ 600.000) uit te trekken voor geldprijzen in het kader van het project, zei minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli dinsdag, die verklaarde dat elk jaar ongeveer 5,5 miljoen paddenvissen moeten worden gedood om de aquatische biologische diversiteit te behouden.

De Turkse steun voor de jacht op padden is vorig jaar uitgebreid tot acht paddiersoorten van verschillende grootte in het land, een beleid dat geldig is tot eind 2023.

Vorig jaar kregen kleinschalige vissers die op de gevlekte paddenvis jagen, steun om de aquatische biodiversiteit te beschermen en te zorgen voor een duurzaam en rationeel gebruik van de mariene hulpbronnen.

Hun inspanningen hebben geleid tot de opruiming van 46 192 paddenvissen.

Staarten van paddenvissen die zijn gedood tijdens de gecontroleerde jacht in de Middellandse Zee van Turkije, 4 mei 2021.

“Wij streven ernaar TL 5 miljoen (499.650 EURO) aan geldprijzen uit te reiken voor een totaal van 5,5 miljoen opgejaagde paddenstoelen, waaronder TL 2,5 miljoen voor de jacht op de gevlekte paddenvis, de grootste en gevaarlijkste soort, en TL 2,5 miljoen voor de overige soorten. In drie jaar tijd zullen 16,5 miljoen paddenvissen uit de Turkse wateren worden verwijderd”, schreef Pakdemirli.

De paddenvis, die de Middellandse Zee bereikt via het Suezkanaal, een nachtmerrie voor vissers, valt mensen aan nadat hij lokale soorten heeft verjaagd en scheurt visnetten.

Bron: Sabah