Foto: DAĞ II Affet Sahnesi (Youtube)

Er is geen ontkennen aan dat de Turkse cinemawereld grote vooruitgang heeft geboekt in het laatste decennium. Sinds 2005 zijn het aantal bioscoopbezoeken verdubbeld en de winstcijfers verdrievoudigd.

In 2016 vonden maar liefst 60 miljoen Turken hun weg naar de bioscoop. Dit is een aanzienlijke stijging als men dit met de 27 miljoen cinemabezoeken in 2005 vergelijkt. Uiteraard heeft deze evolutie ook zijn weerslag gehad op de winstcijfers. In 2005 brachten bioscoopbezoeken in Turkije 49 miljoen euro op, in 2016 steeg dit cijfer naar 173 miljoen euro.

Chauvinisme

Op vlak van het aantal cinemazalen scoort Turkije aanzienlijk beter dan de meeste Europese landen. Met een totaal van 2.400 bioscopen staat Turkije op de zevende plaats van de Europese landen. Volgens de Turkse filmcriticus, Atilla Dorsay, staat Turkije ook op de eerste plaats als het gaat over het bekijken van binnenlandse producties. Maar liefst 60 procent van de bekeken langspeelfilms zijn Turkse producties. Op de tweede plaats komt Frankrijk, waar het aandeel van de binnenlandse filmproducties op 45 procent staat.

Meest succesvolle film

Het groeiend succes van de Turkse film heeft ook zijn weerslag gehad op het aantal producties. In 2016 werden 169 Turkse langspeelfilms gedraaid. Volgens Dorsay vindt echter een groot gedeelte van deze films hun weg niet naar de bioscopen. De meest succesvolle film van 2016 was in Turkije “Dağ 2″ (Berg 2).  De bioscoopfilm, die het verhaal vertelt van een groep elitesoldaten van het Turkse leger, werd maar liefst 2.859.173  keer bekeken.

Komedies blijven populair

De Turkse boxoffice werd in 2016 echter gedomineerd door komedies. Enkele voorbeelden hiervan zijn “Kardeşim Benim” (Mijn broer) van Mert Baykal, “Dedemin Fişi” van Meltem Bozoflu, en “Osman Pazarlama” (Ottomaanse marketing) van de bekende komiek Şahan Gökbakar. Voor diegenen die niet kunnen wachten om de Turkse blockbusters op DVD te zien, is er goed nieuws. De bioscoopgroep Kinepolis heeft met “Olanlar Oldu” en “Çalgı Çengi İkimiz”  twee Turkse komedies in haar repertoria.

Sabah