De Turkse premier Binali Yıldırım heeft kritiek geuit ten aanzien van de campagne in verband met de stemming voor het komend referendum.

Sterren, atleten en andere bekendheden hebben hun steun betuigd voor een sterk presidentieel systeem door op sociale media hun stem kenbaar te maken. De kritiek gaat vooral uit naar hoge ambtenaren die ook hun stem op deze wijze laten horen voor de campagne.

Sociale media

“Zulke zaken zouden niet het onderwerp mogen maken van sociale media,” verklaarde Yıldırım, terwijl hij alle politici waarschuwde weg te blijven van polariserende gedragingen. De officiële campagne is nog niet eens van start, verklaarde Yıldırım. “Bovendien is het niet op deze manier waarop de AKP de politieke partij is geworden zoals ze nu is.”

Beredeneerde keuze

“Wij zullen de discussie niet polariseren en zakken naar het niveau van sensatiekranten, wij zullen het volk objectief informeren zodat ze een beredeneerde keuze kunnen maken. Atleten en artiesten mogen doen wat ze willen. Eerder richt ik mij op alle partijleden en hoge ambtenaren.” Yıldırım verklaarde ook dat “heldere taal” gebruikt zal worden in de campagne.

“Wij zullen heldere taal naar het debat brengen, geen agressieve. Nuancering is geboden wanneer er gesproken wordt over de mogelijke veranderingen na het referendum. Wij zijn voorstander van een campagne die intellectueel gevoerd wordt, in de plaats van een campagne die polariseert.”

Hurriyet