Recep Akdağ, de Turkse minister van Gezondheid

Het Turkse Ministerie van Volksgezondheid heeft een applicatie ontwikkeld om inbreuken op de rookwetgeving te melden.

Recep Akdağ, de Turkse minister van Volksgezondheid, stelde de app ‘Groene detector’ (Yeşil Detektör) voor aan het grote publiek. De app werd ontwikkeld in samenwerking met de Groene halve maan, een Turkse hulporganisatie voor het bevechten van verslavingen. De applicatie maakt het mogelijk om rookovertredingen makkelijker te melden.

Strijd tegen tabak

De minister verklaarde dat de gezondheid van zijn burgers op de eerste plaats komt en dat de nieuwe technologie doorslaggevend zal zijn in de strijd tegen tabak.

Controleurs sneller ter plekke

“Volgens het huidige systeem moet een persoon eerst een nummer bellen als er sprake is van een overtreding, waarna de autoriteiten een controleur sturen naar de plek in kwestie. Dit systeem is echter omslachtig en biedt niet de gewenste resultaten. Dankzij de ‘Groene detector’ app zal meteen een verwittiging worden gestuurd naar ons systeem met de coördinaten van de plek waar de overtreding zich heeft voorgedaan. Hierdoor kunnen onze controleurs sneller ter plekke zijn. De gezondheid van onze bevolking is primordiaal. Burgers moeten niet zwijgzaam toekijken wanneer een inbreuk zich voordoet, maar moeten deze aangeven,” aldus Akdağ.

Grotere gezondheidswaarschuwingen

Sinds januari 2008 is het in Turkije verboden om te roken in gesloten ruimtes. Volgens  Akdağ zullen de gezondheidswaarschuwingen op de sigaretten ook groter worden: “De gezondheidswaarschuwingen op tabaksproducten zullen nog groter worden en er wordt een minimale plaats voorzien voor de merknaam. We volgen hierbij het Australisch voorbeeld dat op dit vlak een trendsetter is geweest,” aldus Akdağ. Hij benadrukte ook dat de verandering in Australië positieve resultaten heeft teweeggebracht.

De minister voegde hieraan toe dat de sigaretten voortaan ook buiten het zichtbereik van klanten zullen worden verkocht.

Hürriyet.