Het Turkse Project voor een Zone van Hernieuwbare Energiebronnen (YEKA) huldigde de eerste geïntegreerde module-, cel- en paneelfabriek van Turkije in. Deze baanbrekende ceremonie vond plaats in de hoofdstad Ankara.

Energie voor meer dan 600,000 huishoudens

De fotovoltaïsche (PV) fabriek zal worden opgericht in de industriële zone van Ankara. Het zal componenten produceren voor de grootste zonne-energiecentrale van Turkije, het YEKA-project. Het YEKA-project bevindt zich in Karapinar in de provincie Konya.

De fabriek zal een productiecapaciteit hebben van 500 megawatt (MW) voor staven en wafers, 650 MW aan zonnecelcapaciteit en 800 MW aan zonnepaneelcapaciteit. Dit zei de Turkse Minister van Energie en Natuurlijke Grondstoffen tijdens de openingsceremonie. Volgens Berat Akbayrakz zal het project in de energienoden van meer dan 600,000 huishoudens voorzien.

Lokale ingenieurs en lokale productie

Volgens de regels van de aanbesteding moeten zonnecomponenten lokaal geproduceerd worden en moeten lokale ingenieurs meer dan 80% van het werknemersbestand uitmaken in het project.

80 miljard euro geïnvesteerd in Turkse privésector

De ceremonie ging door in de PV Cel- en Modulefabriek en het Research & Developmentcentrum in Ankara. Tijdens de ceremonie zei Albayrak dat de fabriek meer dan 500 miljoen dollar (42 miljoen euro) aan bijdragen uit de private sector heeft aangetrokken. Dit was een bewijs van de veilige omgeving die Turkije heeft gecreëerd voor investeringen.

“Turkije is klaar voor globale concurrentie in de energiesector,” zei hij.

De Turkse private sector heeft meer dan 80 miljard euro in 15 jaar aangetrokken. Met de hulp van meer investeringen in energie zal Turkije haar energieafhankelijkheid reduceren. De minister zei dat dit een belangrijke stap voor het land is, gezien de jaarlijkse energierekening van gemiddeld meer dan 45 miljard euro in het laatste decennium.

Hurriyet