Turkije heeft iets meer dan twee weken de tijd om een beslissing te nemen die “zware gevolgen” kan hebben. De VS dreigt met ernstige economische sancties indien de Turken doorgaan met de aankoop van Russische afweersystemen (S-400). Washington eist dat Turkije in de plaats Amerikaanse systemen aanschaft. “Koop van ons of draag de gevolgen,” klink het vanuit de Amerikaanse hoek.

Turkije moet haar miljardendeal met Rusland afblazen voor de tweede week van juni. Indien dit niet gebeurt kan Turkije zich verwachten aan een reeks sancties van de NAVO en de VS. Ook de straaljagerdeal met de Amerikaanse producent Lockheed Martin, zal hierdoor in het water vallen.

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat dit de laatste waarschuwing zal zijn. Het bod is te nemen of te laten.

Men verwacht dat NAVO-lid Turkije, volgende maand al de eerste Russische afweersystemen in ontvangst kan nemen. De NAVO leden beweren dat de Russische installaties een risico zullen vormen voor het bondgenootschap.

“NAVO-landen moeten militair materieel aanschaffen dat interoperabel is met NAVO-systemen. Een Russisch systeem zou niet aan die norm voldoen,” zei een ambtenaar van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We benadrukken dat Turkije met zeer reële en negatieve gevolgen zal worden geconfronteerd indien de S-400 deal doorgaat,” voegde de ambtenaar toe.

De deal die een waarde heeft van zo’n 2 miljard euro, werd ondanks alle waarschuwingen van de VS, gesloten in 2017. De Amerikanen dreigden toen al met politieke en economische sancties.

De Amerikanen hebben in 2013 en 2017 geprobeerd om hun eigen Patriot-afweersysteem te verkopen aan de Turken. Ankara hapte niet toe omdat de VS niet bereid was om details te verschaffen over de “gevoelige” rakettechnologie.

Als Turkije doorgaat met de Russische deal, zal straaljager-bouwer Lockheed Martin zijn bevoorradingsketen moeten herwerken. Ook het productieschema zal dan moeten worden aangepast.

Indien de Turken de deal met Rusland opgeven, zal Raytheon haar productieschema van het Patriot-systeem reorganiseren om te garanderen dat Turkije het raketsysteem binnen een sneller tijdsbestek kan ontvangen.

Als Turkije deze zomer haar S400’s ontvangt, zal het systeem tegen 2020 klaar zijn voor gebruik.

O.A.

CNBC