EU bereidt sancties voor tegen Ankara; lidstaten moeten Griekenland steunen volgens Merkel

De Europese Unie bereidt sancties voor tegen Turkije, omwille van de onenigheid met Griekenland over de kwestie van de oostelijke Middellandse Zee.

Het zou goed kunnen dat de kwestie volgende maand besproken wordt op een top van Europese leiders.

Dat zei Josep Borrell, Europees commissaris voor Buitenlands Beleid, op 28 augustus. Eerder die dag had Duits Bondskanselier Angela Merkel gezegd dat alle EU-lidstaten de plicht hebben om Griekenland tegen Turkije te beschermen.

Foto: deze maand escaleerden de spanningen, toen Ankara het seismische onderzoeksschip Oruç Reis inzette in een betwist gebied, als reactie op het pact tussen Athene en Caïro.

Op 28 augustus zei Duits Bondskanselier Angela Merkel dat alle EU-lidstaten de plicht hebben om de kant van Griekenland te kiezen.

Griekenland en Turkije claimen allebei de energiebronnen in de regio. Merkel zei dat ze de kwestie al “grondig” had besproken met de Franse president Emmanuel Macron, aldus Sputnik.

Tegelijk met Merkel had een Europese topdiplomaat gezegd dat de EU sancties voorbereidt tegen Turkije. Die zouden mogelijk besproken worden op de volgende Europese top van 24 september.

Turkije weerhouden

De sancties hebben als doel om Turkije ervan te weerhouden verkennende boringen naar aardgas te doen in de Turkse wateren.

Ze kunnen gericht zijn tegen bepaalde personen, bepaalde schepen of het gebruik van bepaalde Europese havens, aldus Borrell.

De EU zal focussen op “alles wat we als onwettige activiteiten beschouwen,” zei hij nog.

Hij was in Berlijn, waar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samenkwamen om de steunmaatregelen voor Griekenland te bespreken.

Griekenland en Egypte hertekenen grenzen: ‘We sluiten de Turken uit’

Athene tekende een akkoord met Egypte over de grenzen van de Griekse territoriale wateren, opdat Turkije geen aanspraak zou kunnen maken op de natuurlijke hulpbronnen in de regio.

Borrell, die de vergadering voorzat, zei dat de EU bereid was om desgevallend Turkse schepen te weren uit Europese havens of bevoorradingslijnen af te snijden. De EU zou ook sancties kunnen opleggen die de Turkse economie treffen.

“We kunnen gaan naar maatregelen inzake sectorale activiteiten … waar de Turkse economie verbonden is met de Europese economie,” zei Borrell op een persconferentie over mogelijke sancties.

Maar zowel Borrell als de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas benadrukten dat ze de dialoog eerst een kans willen geven. Turkije en Griekenland zijn tenslotte allebei lid van de NAVO.

Kandidaat-lid van EU

Turkije is ook formeel kandidaat-lid van de EU, maar in de huidige situatie komt die kandidatuur onder druk te staan. Een mogelijke sanctie kan erin bestaan om de kandidatuur in te trekken, zeggen de diplomaten.

De ministers van Buitenlandse Zaken hebben afgesproken om de uiteindelijke beslissing over te laten aan de Europese regeringsleiders, die bijeenkomen op een tweedaagse top op 24 en 25 september. Dat hebben twee hooggeplaatste Europese diplomaten gezegd in een interview met Reuters.

“Er zal niets beslist worden voor de Europese Raad van september.” Maar de diplomaat voegde eraan toe dat Turkije gemakkelijker toegang zou krijgen tot de Europese markt, van 450 miljoen consumenten, als het stopt met de boringen.

Griekenland en Turkije zijn het oneens over de rechten op de fossiele brandstofreserves die zich mogelijk in het gebied bevinden. Aan de basis daarvan ligt een conflict over hoe ver hun beider continentale platen reiken.

Deze maand escaleerden de spanningen, toen Ankara het seismische onderzoeksschip Oruç Reis liet opereren in een betwist gebied, als reactie op het pact tussen Athene en Caïro.

Bron: Hürriyet

S.V.R.