Publieke verontwaardiging over choquerende expliciete inhoud van kinderboek

Er werd een gerechtelijk onderzoek opgestart rond een kinderboek met als titel ‘Gül ve Düşün’ (‘Glimlach en denk’ in het Turks).

Op de kaft staat een vos afgebeeld die een beer verkracht. Er kwam een storm van protest op sociale media tegen het boek en de schrijver ervan, Musa Dinç.

In één van de hoofdstukken staat dat de vos de maagdelijkheid van de beer wil afnemen om hem te straffen. De verkrachte beer wordt omschreven als “schuldig” en “iemand zonder reputatie”.

Op 27 augustus postten woedende sociale mediagebruikers foto’s van de pagina’s van het boek, met hashtags als ‘Pak Musa Dinç op’ en ‘Gooi dat boek weg’.

Ook de uitgeverij van het boek, Arı Sanat, moest eraan geloven. “Hoe moeten we onze kinderen nog beschermen? Controleren jullie niet wat jullie drukken? De schrijver en zijn collega’s moeten uit de buurt gehouden worden van kinderen en dieren,” klonk het.

De schrijver verdedigde zich met de woorden: “Ik wil me oprecht excuseren. De mensen die me kennen, weten wat voor een man ik ben. De beledigingen aan mijn adres zijn erover.”

“De mensen hebben ongetwijfeld gelijk dat ze boos zijn,” aldus Faruk Coşkun, een medewerker van de uitgeverij. In een interview met de krant Hürriyet noemde hij het verhaal een “vergissing.”

“Musa Dinç schreef het boek en we hebben de inhoud niet gecontroleerd, omdat we hem vertrouwden. We gaven het boek uit in 2018. Maar toen we ons in 2019 rekenschap gaven van de controversiële inhoud, stopten we meteen met drukken.”

“We hebben alle boeken vernietigd. Maar de boekenwinkels die al bij ons gekocht hadden, gingen door met de verkoop. Het spijt ons,” aldus Coşkun.

Het ministerie van Onderwijs zegt niet bevoegd te zijn, omdat het niet om een handboek gaat. Het ministerie van Gezin, Arbeid en Sociale Diensten noemde het een “verwerpelijk boek.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.