Aslı Erdoğan

Één van de meest vooraanstaande schrijvers in Turkije, Aslı Erdoğan, zegt dat zij zich nog altijd gevangen voelt, 10 dagen na haar vrijlating. Ze werd 136 dagen vastgehouden in de gevangenis.

Erdoğan vertelt dat ze dacht nooit meer vrijgelaten te worden en dat 70% van haar nog altijd achter tralies leeft. Toen ze vernam dat ze vrijgelaten zou worden, kon ze het niet geloven en probeerde zij in alle kalmte haar tranen te bedwingen. Ze brak echter in tranen uit toen zij bij haar vrijlating zoveel mensen zag die hun steun kwamen betuigen.

“Tijdens de eerste dagen van gevangenschap, na mijn aanhouding, had ik overwogen om zelfmoord te plegen. Echter, na de solidariteit van de andere gevangenen te hebben gevoeld, schaamde ik mij diep voor zulke gedachten.”

“De omstandigheden in de gevangenis waren zeker moeilijk,” vertelde zij in een interview. Zo zou zij vaak flessen moeten vullen met heet water om haar bed op te warmen tegen de koude nachten. “De medegevangenen konden het nieuws mee volgen en zij waren zonnebloempitten aan het eten, terwijl zij getuigen waren van mijn vrijlating op tv.”

Innerlijke energie

Ze vertelde ook dat ze haar horoscoop had gelezen de dag van haar aanhouding. “Ik geloof niet in astrologie, maar de voorspelling was verbijsterend,” gaf ze toe in het interview.

“Mijn sterren staan op een geweldige plaats in het universum, maar er was een storing die plots optrad. Pluto, die de ster van de dood voorstelt, bevond zich in het huis van de dood. Ik had toen geschreven naar Susan Miller, een bekende astrologe, om de waarheid achter deze ontwikkeling te kunnen begrijpen. Ze verklaarde dat ik al mijn geliefden zou verliezen, gevangengenomen zou worden,…” voegde Erdoğan toe aan het interview.

Ze vertelde ook dat ze in de onmogelijkheid verkeerde om verder te schrijven in de gevangenis, aangezien zij haar “innerlijke energie” niet kon vinden. Ze verloor ook acht kilogram omdat ze de eerste dagen niet at, noch dronk. Ze verklaart dat zij door deze ervaring een sterker persoon is geworden, die niet meer onderdanig is en zich niet meer zo zal opstellen.

Erdoğan geniet als schrijfster ook internationale bekendheid. Ze publiceerde verschillende romans en verhalenbundels, en schreef columns voor Özgür Gündem. Erdoğan had eerst informatica en fysica gestudeerd en werkte van 1991 tot 1993 als wetenschapster in het CERN, de Europese Raad voor Kernonderzoek in Genève.

Bron: Hurriyet