Burhanettin Duran

Tenzij wij met een effectief plan afkomen om het regionale terrorisme te bestrijden, zullen de Europese hoofdsteden in angst blijven leven van aanslagen.

Het komende jaar, zal de oorlog tegen terreur de topprioriteit zijn voor Turkije. Op dit moment heeft elke terreurgroep de taak op zich genomen om ons op elk facet van de ‘samenlevening’ aan te vallen, het is een strijd tegen de manier van hoe wij leven, onze identiteit als voorwerp van hun aanslagen. FETÖ is bezig met de omverwerping van onze democratie. De PKK en YPG willen Turks grondgebied veroveren en IS valt onze sociale cohesie en rust aan met als einddoel, deze te vernietigen.

Om alles duidelijker te ‘framen’, weinig Europese landen zouden zulke aantastingen met verschillende facetten kunnen overleven. Na de gefaalde coup, is de consensus onder het Turkse volk prominent naar de voorgrond verschoven. Turken accepteren dat terrorisme bestreden moet worden, tot het uiterste toe. De Turkse overheid geraakt dan ook gefrustreerd wanneer hun oude bondgenoten zich niet achter die boodschap willen schikken.

“Getuige van het vallende masker die vele vreemde overheden dragen”

Velen zijn de Turken die nu geloven dat de EU, NAVO en de VS niet meer de bondgenoten van vroeger waren, wanneer het aankomt de oorlog tegen terreur aan te gaan. In de voorbije jaren, hebben deze bondgenoten gefaald hun hulp te bieden in de strijd tegen IS, en lieten ze Turkije voorop marcheren. Verbazingwekkend, aangezien alle bondgenoten deze terreurorganisatie zien als een gevaar voor de wereldvrede. Als wijze van zout op de wonde te strooien, zijn de Westerse media een lastercampagne begonnen tegen Turkije. Als er een campagne gevoerd dient te worden door de media, dan zou de vraag waarom hun overheden niets ondernemen tegen IS, centraal mogen staan.

Vandaag de dag zijn wij getuige van het vallende masker die vele vreemde overheden dragen. We zien nu de lelijke gezichten die gedreven zijn door eigenbelang en hypocrisie, terwijl Turkije heldhaftig de strijd alleen voortzet tegen het terrorisme. Turkije zal volhouden tot de situatie in Syrië en de regio stabiel wordt. Het enige wapen dat de burger ter beschikking heeft tegen dit schandalig vertoon is samenhang en solidariteit ten aanzien van elkaar in de ontwikkeling van een nieuw beleid om dit vertoon te counteren. Op één of andere manier is het aan ons om futiele zaken zoals levensstijl en de regimeverandering te verzachten, zodanig onze moraal niet te doen breken.

“Om succesvol te zijn moeten wij blijven netwerken”

De slimme zet voor ons is op een verfijnde manier het gedrag te analyseren van de grootmachten, zoals Washington, Moskou, Brussels en Teheran. Dit ten einde onze eigen nationale belangen ten goede te dienen.

We zullen nieuwe opportuniteiten ontdekken en getuige zijn van spanningen met onze bondgenoten en tegenstanders. Vandaag is het doel van de Turkse regering, een balans te creëren tussen de machten in de regio. Om succesvol te zijn moeten wij blijven netwerken zonder ons doel uit het oog te verliezen. 2017 zal het jaar worden van regionale veranderingen. Ook op wereldvlak zal er veel veranderen. Zo is er de opkomst van Donald Trump, de verkiezingen in Europa enz… Met andere woorden, 2017 zal veel intenser worden dan het vorige jaar, maar het zal geladen zijn met nieuwe opportuniteiten.

“Opmerkelijk is te zien dat Amerika een terreurorganisatie verkiest boven de NAVO”

De ‘Obama administratie’ blijft hardnekkig het hulpverzoek van Turkije weigeren in de strijd tegen IS. Als hoofdreden zou er angst heersen dat Turkije de YPG zal aanpakken. Recent zijn er verklaringen geweest van hooggeplaatste ambtenaren die de situatie met onbegrip aankaarten. De eerste minister Binali Yildirim vindt het Amerikaans beleid uitermate schandalig, terwijl de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben geopperd dat de buitenlandse strijdmachten de luchtbasis van Incirlik moeten verlaten.  Opmerkelijk is te zien dat Amerika een terreurorganisatie verkiest boven de NAVO. Mr. Obama heeft het Turkse volk en de overheid eigenhandig zo ver gekregen dat een sluiting van de Incirlik luchtbasis voorhanden is.

“Als wij hier niet in slagen…”

Terwijl het debat zich voortzet in Turkije, is het niet zonder enige ironie aan te duiden dat de internationale coalitie de luchtbasis in gebruik genomen heeft in 2015, om zogenaamd terrorisme te bestrijden in Syrië. De internationale coalitie die sterk begon in de strijd tegen IS, is uitgemond in een enorme teleurstelling. Achter de schermen en de voorzichtig geplaatste verklaringen is het duidelijk voor iedereen geworden, dat de VS geen uitgewerkt plan heeft voor de periode na de vernietiging van IS. Zo hebben de Amerikanen geen bondgenoten gemaakt in Syrië en hebben zij permanente terreurdreigingen sterker gemaakt, zoals YPG, en hebben zij de aantrekkingskrachten van IS alleen maar versterkt.

De ironie stopt hier niet bij. Wanneer IS buitenspel gezet wordt, zullen andere terreurgroepen de rol overnemen en aanslagen blijven plegen op het Turkse grondgebied. Er is maar één weg voort, een effectief plan voortbrengen in de strijd tegen terreur. Als wij hier niet in slagen, zullen de Europese hoofdsteden in constante angst moeten leven en elke komende terreuraanslag machteloos moeten ondergaan.

Sabah

Opinie geschreven door Burhanettin Duran