Turkije heeft de namen gekozen voor een verre planeet en zijn lokale ster. Dit meldt de Turkse astronoom Ibrahim Kucuk. Kucuk is het hoofd van de Turkse Astronomische Vereniging.

In juni kreeg Turkije in het kader van een campagne van de Internationale Astronomische Unie (IAU) het recht op de naamgeving van de ster WASP-52 en de nabije exoplaneet WASP-52-B.

Anadolu en Göktürk

Ibrahim Kucuk vertelde dat Turkije de ster Anadolu en de exoplaneet Göktürk heeft genoemd. Anadolu staat voor Anatolië, het Turkse binnenland. Göktürk betekent Hemelturk of Blauwe Turk. Het is tevens de naam van een bekend middeleeuws Turks kanaat of een vorstendom. De ster ligt op 457 lichtjaren van Turkije. Hij zal van de lente tot de herfst waarneembaar zijn.

Kucuk zei dat de lidstaten de naamgeving mochten bepalen van sterren die makkelijk te zien zijn vanuit de hoofdsteden. De benoemde planeet en ster waren in dit geval makkelijk te zien vanuit Ankara, zelfs met kleine telescopen.

300 naamsuggesties in Turkije

Kucuk zei dat de naamgevingscampagne meer dan drie maanden duurde. Hij voegde hieraan toe dat de namen aan de wereld zullen worden bekendgemaakt tijdens een vergadering in het Observatorium van Parijs.

“De campagne kreeg veel internationale aandacht. Meer dan 360.000 suggesties werden gedaan vanuit de hele wereld. Er waren bijna 300 naamsuggesties in Turkije,” zei Kucuk. De suggesties kwamen van scholen, universiteiten en wetenschappelijke centra in het hele land.

Hij zei ook dat ze een telescoop zouden geven aan de scholen die de gekozen namen voorstelden.

Voor de herdenkingsceremonie voor de 100ste verjaardag van de Internationale Astronomische Unie organiseerde de Internationale Astronomische Unie de globale campagne NameExoWorlds. Het doel is om elk land in de wereld de mogelijkheid te geven om een naam te bedenken voor een geselecteerde verre planeet en de bijhorende ster. De Turkse Astronomische Vereniging is de lokale vertegenwoordiger van de internationale organisatie.

Anadolu