De woordvoerder van de Turkse president, Ibrahim Kalın, heeft afgelopen vrijdag felle kritiek geuit op de Franse president nadat deze had beloofd militaire steun te verlenen aan de YPG/SDF in het noorden van Syrië. Kalın schreef op zijn officiële Twitteraccount dat bondgenoten mee moeten strijden tegen terreur.

“Landen die we als onze bondgenoten en vrienden zien, moeten een duidelijk standpunt innemen tegen alle vormen van terreur en geen stappen ondernemen die deze terreurgroeperingen legitimeren,” zei hij.

“Het standpunt van Turkije ten opzichte van de PKK/PYD/YPG is duidelijk. We verwerpen alle lichtzinnige benaderingen zoals een dialoog, contact of bemiddeling met deze terreurgroeperingen,” voegde de presidentiële woordvoerder toe.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan veroordeelde de uitspraken van de Franse president. “Turkije is zeer bedroefd over de aanpak van Frankrijk in Syrië. Vorige week was ik in gesprek met de Franse president, ook toen zei hij een aantal rare zaken,” aldus de Turkse president.

Frankrijk belooft steun aan terreurgroeperingen in Syrië

De Franse president Emmanuel Macron had afgelopen donderdag na een meeting met de leiders van de SDF en de YPG verklaard dat hij militaire steun zou verlenen aan deze twee terreurorganisaties. De spanningen tussen Parijs en Ankara dreigden hierdoor opnieuw te escaleren.

Macron zei in een verklaring dat hij “met hulp van Frankrijk en de internationale gemeenschap” graag een dialoog zou willen starten tussen de terreurorganisaties en Turkije.

Leiders van de terreurbewegingen hebben aan Reuters laten weten dat Frankrijk beloofd heeft om troepen te sturen naar Manbij ter ondersteuning van de SDF. Deze belofte volgde na een meeting tussen de twee partijen donderdag in Parijs.

Turkije heeft gezworen de YPD en de SDF te verjagen uit het noorden van Syrië indien de VS haar belofte niet nakomt en haar terreurtroepen terugtrekt.

Sabah