De Regionale Overheid van Koerdistan (KRG) keurt het gebruik van haar territorium om grensoverschrijdende aanvallen uit te voeren op buurlanden niet goed. Dit zei Premier Nechirvan Barzani, die zijn vastbeslotenheid uitdrukte om terreuraanvallen van de PKK te voorkomen.

De aanvallen vormen een directe bedreiging voor de Turkse nationale veiligheid. De uitspraken van Barzani komen enkele dagen nadat de Iraakse Premier Haider Al-Abadi een gelijkaardige mededeling deed. Hij zei dat zijn land het niet zal toelaten dat de PKK grensoverschrijdende aanvallen uitvoert op Turkije.

Veiligheid Turkije in het gedrang

Volgens verslagen zei Barzani dat de reden voor de Turkse geplande operatie is dat men zich bedreigt voelt door de PKK. Turkije plant een operatie in KRG-territorium Sinjar, waar de PKK-terroristen zich bevinden.

“Wij (de KRG) accepteren niet dat ons grondgebied wordt gebruikt om grensoverschrijdende aanvallen uit te voeren op onze buurlanden,” aldus Barzani op een nieuwsconferentie.

Hij zei dat dit gaat over alle buurlanden, inclusief Iran, Syrië en Turkije. Ze hebben bij de PKK naar eigen zeggen erop aangedrongen dat het niet acceptabel is om aanvallen uit te voeren en dan terug te keren,

Bescherming tegen Daesh?

In midden 2014 kreeg de PKK een basis in Sinjar onder het mom van ‘lokale Yazidi´s beschermen tegen Daesh’. Ankara was al erg kritisch voor de PKK en hun basis in Sinjar door de bedreiging ervan voor Turkije.

Sabah