Paramedici dragen Ahmet Demiray naar een ziekenhuis, in Istanbul, Turkije, 4 februari 2022

Ahmet Demiray, een Turkse kankerpatiënt die in de Midden-Duitse stad Kassel woont, heeft van Turkije een reddingslijn gekregen nadat hij zijn beklag had gedaan over de gezondheidszorg in het Europese land.

In antwoord op zijn oproep werd Demiray vrijdag vroeg voor behandeling naar Istanbul gebracht door een luchtambulance die door het Turkse Ministerie van Volksgezondheid was gestuurd.

In een gesprek met Anadolu Agency (AA) zei de dochter van Demiray, Reyhan, dat ze een petitie hadden ingediend bij het Turkse consulaat-generaal in Frankfurt om overgebracht te worden naar Turkije, omdat haar 64-jarige vader geen adequate behandeling kreeg in Duitsland.

“Op 23 januari werd mijn vader thuis ernstig ziek, dus belde ik de verplegers. Na de onderzoeken probeerden ze ons uit de weg te ruimen door te zeggen ‘We moeten hem niet naar het ziekenhuis brengen als het goed is voor u, maar u kunt hem naar uw eigen huisarts brengen,'” zei ze.

Ze voegde eraan toe dat hij op hun aandringen in het ziekenhuis werd opgenomen, maar in Duitsland kun je niet kiezen in welk ziekenhuis je wordt behandeld en het ziekenhuis waar haar vader werd opgenomen, slaagde er niet in hem naar behoren te behandelen.

Hun huisarts deelde Reyhan mee dat haar vader kanker heeft en dat de enige genezing een operatie is.

“Mijn staat heeft me gered”

“Ik ga naar mijn vaderland. Moge Allah niemand onder de hoede van deze (gezondheidswerkers in Duitsland) plaatsen. Ik ben de president, de minister van Volksgezondheid en alle betrokkenen dankbaar en bid voor hen. Mijn staat heeft me van hen gered,” vertelde Demiray aan AA voorafgaand aan zijn vlucht naar Istanbul, eraan toevoegend dat hij veel geleden heeft in het ziekenhuis.

“Ze vertraagden altijd mijn verzorging. Verpleegsters kwamen soms pas 15 minuten nadat ik hen had gebeld. Ik voelde veel pijn. Een keer probeerden ze bloed af te nemen, maar dat mislukte na vier pogingen. Het personeel was onervaren en slaagde er pas in bloed af te nemen nadat een dokter was verschenen,” zei hij.

Demiray zei dat hij het ziekenhuis zou aanklagen als de chirurgische ingreep die hij onderging op camera werd vastgelegd.

Zijn dochter zei dat de artsen eerst dachten dat haar vader een maagzweer had, maar later vertelden dat hij waarschijnlijk kanker had nadat ze een tumor in zijn lever hadden gevonden. Ze zei dat de artsen drains plaatsten om de ophoping van gal te verwijderen, maar dat het erg pijnlijk was omdat ze er een inplantten zonder verdoving of kalmeermiddelen.

Gratis luchtambulances

Turkije biedt zijn burgers over de hele wereld gratis luchtambulances aan.

Ambulances brengen patiënten naar Turkse ziekenhuizen op verzoek van de patiënten zelf of hun familie, meestal voor spoedgevallen.

Eerder deze week werd de 24-jarige Dilara die aan de beademing lag vanuit Nederland per luchtbrug naar Istanbul gebracht, enkele dagen voordat de Nederlandse artsen van plan waren de stekker eruit te trekken.

Bron: Sabah