Turkije treft "voorbereidingen" voor operatie in Syrië, in gesprek met Rusland, zegt functionaris

Een hoge Turkse veiligheidsfunctionaris vertelde Reuters dat Turkije “voorbereidingen” trof voor een nieuwe operatie tegen de YPG in Noord-Syrië, en “in coördinatie” was met Rusland over de kwestie.

“De operatie zal beginnen wanneer alle voorbereidingen zijn afgerond,” zei de functionaris naar verluidt.

Een hoge Turkse veiligheidsfunctionaris vertelde Reuters dat Turkije “voorbereidingen” treft om een nieuw offensief te lanceren tegen de (YPG) in Noord-Syrië.

“De operatie zal beginnen wanneer alle voorbereidingen zijn voltooid,” zei de ambtenaar, die anoniem bleef.

De Turkse inspanningen om de YPG te verpletteren zijn bemoeilijkt door de banden van de YPG met Rusland en de Verenigde Staten, die tijdens de Syrische oorlog hebben samengewerkt met de YPG en een andere strijdmacht die zij leidt, de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

“We zijn in coördinatie met Rusland over de kwestie. De kwestie was al besproken met de Verenigde Staten,” zei de hoge Turkse veiligheidsfunctionaris.

Volgens SDF-bronnen heeft Turkije de afgelopen twee weken de aanvallen op YPG-posities opgevoerd met drones en artillerie die vanaf Turks grondgebied worden afgevuurd.

Turkije heeft sinds 2016 drie offensieven in Syrië uitgevoerd tegen de YPG, die door Ankara wordt beschouwd als een terroristische organisatie vanwege haar banden met de PKK.

De spanningen zijn opgelopen sinds twee Turkse politieagenten een maand geleden werden gedood bij een raketaanval in Noord-Syrië die volgens Turkije werd uitgevoerd door de YPG.

Op 11 oktober zei de Turkse president Tayyip Erdoğan dat de aanval “de laatste druppel” was, hoewel Ankara geen aanwijzingen heeft gegeven dat er een operatie op handen is.

Na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in Rome afgelopen weekend, zei Erdoğan ook: “Als het tijd is om een operatie uit te voeren, zal er natuurlijk een operatie worden uitgevoerd. Er is geen weg terug.”

Ondertussen zeiden Syrische rebellen dat ze klaar staan om mee te doen aan de mogelijke operatie van Turkije.

Reuters citeerde bronnen van rebellen die zeiden dat Turkije onlangs militaire voorraden naar zijn Syrische bondgenoten heeft gestuurd als onderdeel van de voorbereidingen voor een mogelijke actie, en rebellenstrijders zijn gehergroepeerd in de richting van gebieden die naar verwachting het doelwit zullen zijn van een nieuwe aanval.

“Het in staat van volledige paraatheid brengen heeft nu slechts een korte periode nodig voordat een militaire operatie wordt afgekondigd,” zei majoor Youssef Hamoud, een woordvoerder van de door Turkije gesteunde rebellen genaamd het Nationale Leger.

Eerdere Turkse invallen werden voorafgegaan door langdurige opbouw en grote bewegingen van Turkse troepen aan de grens, die deze keer nog niet zijn waargenomen.

Bron: Hürriyet