Turkse Nederlander Onur Kandemir uit Etten-Leur heeft donderdag van de rechtbank in Breda een celstraf van dertig jaar gekregen voor moord op zijn moeder (65) en doodslag op zijn vrouw (31) en zijn twee kinderen (6 en 2).

De rechtbank vond de zaak niet zo uitzonderlijk dat ze overging tot het opleggen van levenslang, zoals wel was geëist. De 34-jarige Onur K. was zelf niet aanwezig bij het vonnis. Dat het geen levenslang werd, wekte verbazing.

Na de ontdekking van de vier lichamen wees alles in de richting van vader Onur K. (34). Die was dagenlang vermist. Maar hij werd een paar dagen later wandelend bij Etten-Leur herkend en gearresteerd.

De vier slachtoffers werden op zaterdagmiddag 28 maart vorig jaar gevonden in het huis van Onurs moeder aan de Dasseburcht in Etten-Leur.

Volgens de rechtbank heeft hij hen al op vrijdagochtend 27 maart omgebracht. Hij wurgde zijn vrouw Gülcan  (31), zijn zoontje Atakan (6) en dochtertje Deniz (2). In het huis lagen snoeren en kabels, geknoopt als in een strop, met daarop het DNA van de slachtoffers.

En voor één moord wordt, behalve voor excessieve gevallen, geen levenslang opgelegd. Daarom komt de straf uit op 30 jaar. Sinds juli staat op doodslag maximaal 25 jaar.

De rechtbank heeft daar, gezien de ernst van de feiten, 5 jaar bovenop gezet. Mogelijk gaat het OM in hoger beroep om alsnog levenslang te bewerkstelligen.

Waarom de vier gezinsleden dood moesten, is nog steeds een vraag. Het is wel duidelijk geworden dat de Turkse Nederlander in grote financiële problemen zat.

Zo had hij een huis gekocht dat hij niet kon betalen en kampte hij met een forse gokverslaving.

Psychologen die hem onderzochten, zeggen dat hij problemen steeds uit de weg gaat en ook ontkent.

De 34-jarige Onur K. zal zijn straf achteraf horen van zijn advocaat. Onur kondigde aan dat hij tijdens de uitspraak liever in zijn cel blijft.

Bron: Nederlandse media