Fethullah Gülen, de voortvluchtige leider van de Gülen-beweging, zou binnen de kortste keren uitgeleverd kunnen worden van de Verenigde Staten aan Turkije. Turkije neemt de nodige legale maatregelen om de uitlevering van de voormalige geestelijke leider in gang te zetten.

[poll id=”3″]

De aanklagers beschuldigen de Gülen-beweging, die in veel Turkse instellingen een vinger in de pap heeft, het ondersteunen van een terreurorganisatie die ook wel gekend is als de FETÖ. De organisatie zou vermoedelijk achter de twee pogingen tot staatsgrepen zitten van 2013, waaronder het illegaal afluisteren van honderden mensen, het organiseren van valse processen tegen critici van Gülen, het wiswassen van geld en andere criminele zaken.

Het huis van Fethullah Gülen.
Het huis van de controversiële leider Fethullah Gülen.

Gülen vertrok in 1999 van Turkije naar de Verenigde Staten voor een medische behandeling. Nu leeft hij op een grondgebied die de bezitting is van de Gülen-beweging in Pennsylvania, waar diens volgelingen vaak hun predikingen online verspreiden. De beweging kent wereldwijd een groot netwerk van volgelingen, dat zich in Turkije uitstrekt van het onderwijs tot het politie- en justitieapparaat, de media en de zakenwereld.

Tot 2013 trokken de ‘gülenisten’ samen met de regerende AKP op tegen gemeenschappelijke vijanden als het seculiere establishment. Toen de bondgenoten gebrouilleerd raakten, opende de regering een heksenjacht, met duizenden arrestaties en ontslagen van vermeende gülenisten als gevolg. De regering beschouwt de beweging als een terreurorganisatie die via een parallelle staat de regering omver wil werpen.

Sabah