Ratten met speciale rugzakjes worden getraind om slachtoffers van aardbevingen te redden. De hightech rugzakjes zijn bedacht en ontwikkeld door Sander Verdiesen, oud-student van de Technische Universiteit Eindhoven.

Er zitten een onder meer een videocamera en microfoon in. Bij aardbevingen, overstromingen en orkanen kunnen slachtoffers onder ingestorte gebouwen terechtkomen.

Getrainde ratten gaan met de 3D-geprinte rugzakjes onder het puin op zoek naar slachtoffers.

Het doel is om zo contact te maken met de slachtoffers. In het rugzakje zitten ook een sensor om te kijken of er gas is. En er is een zendertje aanwezig om de beelden en geluiden naar de reddingswerkers te sturen.

Bedenker Sander Verdiesen: “Soms zijn er plekken waar reddingswerkers of reddingshonden niet kunnen komen. Een rat kunnen ze loslaten en tien minuten laten zoeken. Aan de hand van de beelden kunnen ze zien of er iemand ligt.”

Verdiesen werkte aan de rugzak tijdens zijn stage voor de Technische Universiteit Eindhoven.

Tien ratten worden getraind. In een stal worden verschillende scenario’s nagespeeld. Puin, kledingzakken, omgevallen wasmachines: alles ligt er. “We zitten nog in de beginfase. Ze moeten een parcours afleggen en dan moeten ze iemand vinden die zich verstopt heeft.”

“Ook trainen we ze om aan een knopje op hun borst te trekken als ze iemand hebben gevonden. Dan gaat er een signaal naar de reddingswerkers en die kunnen dan in actie komen. Als de rat het tijdens de training goed heeft gedaan, krijgt hij wat lekkers.”

Verdiesen werkt inmiddels bij Philips, maar hij is nog steeds als vrijwilliger aan het project verbonden.

“Ik wil nog ontwikkelen dat je met iemand onder de grond kunt praten. Dat is heel moeilijk om dat door het puin heen te verzenden.”

Een Turkse reddingsorganisatie heeft al interesse en wil graag samenwerken.

“In het zuiden van Turkije heb je veel aardbevingen. Zij zien dit echt als een oplossing. De eerste 48 uur zijn belangrijk. Als je snel kunt zeggen dat er in die hoek niemand ligt, kun je je op een andere plek concentreren.”

Het werken met ratten heeft nog wel een probleem. “Wat gebeurt als de rat een keuken tegenkomt die vol met eten zit. Kunnen we hem voldoende trainen om die keuken links te laten liggen en mensen te zoeken? Of gaat hij in de keuken wat opsmikkelen. Het blijven ratten. Wel heel lieve en goed getrainde ratten.”

Bron: Nederlandse media