De Turkse Minister van Volksgezondheid, Recep Akdag, verklaarde maandag dat Turkije het eerste vaccin tegen Krim-Congo-hemorragische koorts (KCHK) zal produceren. Tijdens een bezoek aan de Centraal-Anatolische stad Kayseri, zei Akdag dat het Turkse ministerie van Volksgezondheid het vaccin aan het ontwikkelen is samen met de Universiteit van Kayseri.

“Turkse wetenschappers hebben dag en nacht gewerkt om het vaccin te ontwikkelen. Wij als ministerie hebben hun van de nodige ondersteuning voorzien. Het vaccin werd bestudeerd en Turkije is nu in staat om het eerste vaccin ooit te produceren tegen de ziekte”, zei hij.

“We zullen een origineel vaccin produceren, niet eentje dat erkend is en toebehoort aan een farmaceutisch bedrijf. We hebben nog een beetje meer tijd nodig totdat het onderzoek volledig is uitgevoerd en het vaccin wordt vrijgegeven”, voegde Akdag er aan toe.

Verspreid door teken

Krim-Congo-hemorragische koorts (KCHK) is een veelvoorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door een virus uit de Bunyaviridae familie dat wordt overgedragen door teken (Nairovirus). Het virus veroorzaakt ernstige virale hemorragische koorstuitbraken, met een sterftepercentage van 10-40 procent van de gevallen. KCHK is veelvoorkomend in Afrika, de Balkan, het Midden-Oosten en Aziatische landen ten zuiden van de 50° noorderbreedtecirkel – het geografische limiet van de voornaamste teken vector.

Sabah