De coronamaatregelen zouden na 15 februari opgeheven kunnen worden, als de tweede dosis van het vaccin verdeeld is onder de hele bevolking.

Dat zegt professor Mustafa Necmi İlhan van de Wetenschappelijke Raad verbonden aan het ministerie van Volksgezondheid.

“We hebben gezien dat lockdown en avondklok een grote impact gehad hebben. Vorige maand is het aantal patiënten gedaald van 7000 naar 1500.”

İlhan herinnerde eraan dat de overheid een gigantisch vaccinatieprogramma aan het voorbereiden is.

Foto: Mustafa Necmi İlhan

“De mensen die op 15 januari een eerste keer ingeënt zullen worden, krijgen hun tweede dosis 28 dagen later, rond 15 februari. Vanaf dan kan er sprake zijn van versoepelingen,” zegt hij.

Van zodra er maatregelen worden genomen, zie je eerst het aantal besmettingen dalen. Pas daarna daalt het aantal slachtoffers, legt hij uit. Dus om die dalende trend te kunnen aanhouden, moeten we de maatregelen lang genoeg blijven volgen, aldus İlhan.

İlhan denkt niet dat oudejaarsavond een negatief effect heeft gehad op het verloop van de pandemie, maar de cijfers die de komende dagen beschikbaar komen zullen daar uitsluitsel over geven.

Wat de heropening van de scholen betreft, zegt hij, dat is pas mogelijk als het aantal besmettingen onder de 1000 per dag duikt en als de vooruitzichten in bepaalde provincies aanzienlijk verbeteren.

Ondertussen heeft het Directoraat-Generaal voor de Volksgezondheid een omzendbrief gestuurd naar alle 81 provincies over het coronavaccin.

In elk ziekenhuis met 50 bedden of minder worden 5 vaccinatieruimtes ingericht; de ziekenhuizen met 1000 of meer bedden krijgen elk 25 vaccinatieruimtes, volgens de brief.

Voor elke 10 vaccinatieruimtes zal er een verantwoordelijk arts zijn, lezen we verder.

Iedereen die gevaccineerd wil worden, moet op voorhand een afspraak maken.

Bron: Hürriyet

S.V.R.