CNN-journaliste Clarissa Ward

Na bestorming van het Capitool door conservatieve Amerikanen blijft voor de Verenigde Staten weinig morele autoriteit over om in de rest van de wereld democratie en mensenrechten te prediken. Dat beseffen andere leiders in de wereld maar al te goed.

Verbluft zag de CNN-journaliste Clarissa Ward het Turkse persbericht binnenlopen.

“Turkse burgers in de Verenigde Staten wordt aangeraden drukke gebieden en plaatsen waar geprotesteerd wordt te vermijden’, las de CNN-journaliste.

Het leek wel de omgekeerde wereld. Turkije dat zijn burgers oproept binnen te blijven omdat de situatie in de Amerikaanse straten te onveilig is.

“Normaal sturen de V.S. dergelijke persberichten uit”, aldus CNN-journaliste Ward.

Donald Trump die weigert over te gaan tot een vreedzame machtsoverdracht. Een woedende menigte die het hart van een van de machtigste democratie ter wereld bestormt.

“Als Joe Biden op het wereldtoneel zijn stem verheft, zullen landen als China, Rusland en Saoedi-Arabi├ź eens goed de wenkbrauwen fronsen”, zegt Criekemans, professor internationale politiek.

“Deze ongeziene affaire ondermijnen zonder twijfel het moreel gezag van de VS.”

Turkije was niet alleen met zijn reactie. Overal ter wereld keken leiders vol ongeloof naar de onvoorstelbare gebeurtenissen in Washington DC.

Autoritaire leiders moeten in een ‘euforische feeststemming zijn’, zei Yossi Melman, een Isra├źlische journalist van de krant Haaretz. Ook Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, meent dat ‘de vijanden van de democratie blij zijn met die ongelooflijke beelden uit Washington’.

Bron: BNM