Turkije plant een investering van 39 miljard euro in het spoorwegennetwerk in de volgende 5 jaar. Aldus Minister van Transport Ahmet Arslan op 8 mei.

Arslan op een openingsceremonie voor het Wereldcongres van de Hogesnelheidstrein: “ons doel is het omvormen van onze huidige lijnen naar elektronisch geopereerde treinlijnen en het verhogen van onze algemene productiviteit tegen het jaar 2023.”

In de laatste 15 jaar investeerde Turkije reeds meer dan 18 miljard euro aan de spoorwegen, waaronder ook investeringen in het aanleggen van een netwerk voor hogesnelheidstreinen. Vandaag bedraagt het operationele hogesnelheidstrein netwerk reeds meer dan 1200 kilometer.

Arslan plant daar nog eens 3798 kilometer aan toe te voegen. Daarnaast wil Arslan het normale treinnetwerk uitbreiden met 11582 kilometer aan nieuwe spoorwegen.

33 percent van huidige bevolking

33 percent van de huidige Turkse bevolking maakt gebruik van het spoorwegennetwerk.

Arslan: “Turkije is het tweede land op wereldvlak (na China) als het gaat om het aantal kilometers aan spoorwegconstructies. Ons doel is de uitbouw van zo een 11.700 kilometer aan hogesnelheidstrein spoorwegen tegen 2023. Einddoel zou een perfecte verbinding zijn tussen zo een 41 Turkse grote steden.

Isa Apaydin, Algemeen Directeur van de Spoorwegen in Turkije, geeft aan dat er vandaag een spoornetwerk van zo’n 41.000 kilometer bestaat wat betreft de netwerk van hogesnelheidstreinen op wereldniveau. Apaydin verwacht een verdubbeling van dat cijfer in de volgende jaren.

Hurriyet