De Turkse president en de nieuwe premier van Turkije

De nieuwe voorzitter van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, Binali Yildirim, heeft dinsdag het nieuwe kabinet voorgesteld in het presidentieel paleis in Ankara. De leden van het nieuwe kabinet werden in de ochtend voorgesteld aan President Tayyip Erdogan.

De Turkse president nam een pauze van het organiseren van de Humanitaire Wereldtop in Istanboel en keerde terug naar Ankara om de regering van Yildirim goed te keuren. Erdogan zal de eerste vergadering van het nieuwe kabinet op woensdag voorzitten.

Nieuwe en oude kabinetsleden

Nurettin Canikli, Mehmet Simsek, Numan Kurtulmus, Veysi Kaynak and Tugrul Türkes werden benoemd tot vice-premier. Bekir Bozdag is herbenoemd tot minister van Justitie terwijl Omer Celik, voormalig woordvoerder van de AKP, Volkan Bozkir als nieuwe minister van EU-zaken vervangt.

Ömer Çelik
Ömer Çelik

De ministers van Buitenlandse Zaken en Energie, respectievelijk Mevlut Cavusoglu en Berat Albayrak zijn ook herbenoemd terwijl Nihat Zeybekci na een onderbreking terugkomt als minister van Economie. Minister van Fianciën Naci Agbal behield ook zijn positie.

Ahmet Arslan vervangt de recent tot premier verkozen Binali Yildirim als minister van Transport. Fatma Betul Sayan zal als enige vrouw in het kabinet Sema Ramazanoglu vervangen als minister van Familie en Sociaal beleid.

Ahmet Arslan
Ahmet Arslan

Yildirim speelde grote rol in ontwikkeling megaprojecten

Op zondag gaf president Erdogan het mandaat aan Yildirim om de 65ste regering van het land te vormen nadat hij werd verkozen tot voorzitter van de AKP, de regerende partij sinds 2002.

Yildirim was minister van Transport en Communicatie sinds 2002 met een kleine onderbreking in 2015. De politicus met een ingenieursopleiding, een van de stichtende leden van de AKP, heeft een heel belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van megaprojecten inzake infrastructuur die de economie en de populariteit van de partij heeft gestimuleerd in het land.

Sabah