Een Turkse professor van het Amerikaanse Massachusetts Instituut voor Technologie (MIT) heeft ermee ingestemd om de Armeense economie te helpen herstellen. Het land was getroffen door een golf van anti-overheidsprotesten. Dit zei de Armeense Premier Nikol Pashinyan.

“Ik had net een telefoongesprek met Daren Acemoğlu, de bekende econoom van Armeense origine. Hij zei dat hij klaar staat om Armenië te helpen bij het herstel en ontwikkelen van de economie. Hij accepteerde de uitnodiging om Armenië te bezoeken,” schreef Pashinyan op Facebook.

Kritiek op ineffectief economisch beleid en corruptie in Armenië

Acemoğlu werd in Turkije geboren met Armeense ouders. Hij is sindsdien naar de VS verhuisd en heeft er nu het staatsburgerschap. Hij bekritiseerde de Armeense overheid in het verleden omwille van de aanzienlijke corruptie en het ineffectieve economisch beleid, aangezien het land al lang met onderontwikkeling kampt. Hij kreeg in 2017 de “Rahmi M. Koç Wetenschapsmedaille” voor zijn “gerenommeerde bijdragen aan de economische wereld”. Zijn naam werd ook meermaals genoemd als mogelijke kandidaat voor de Nobelprijs in de economie.

Pashinyan zei dat de data van het bezoek van Acemoğlu aan Yerevan binnenkort zullen aangekondigd worden.

Pashinyan is een frisse wind voor Armenië

De verkiezing van Pashinyan zorgde voor een dramatische wending, weg van de vorige leiders van Armenië die sinds de late jaren 1990 Armenië bestuurden. Pashinyan is een voormalige dagbladredacteur die in de gevangenis zat voor het opstoken van onrust.

Hurriyet