Het bedrijf Yüksel Project International dat eerder de aanbesteding won voor de voorbereiding, bouw en adviesdiensten van ‘het Grote Drie-Verdiepingen Istanbul Project’, zal binnenkort aan de constructie van de tunnel beginnen. Dat meldt persbureau Anadolu op 25 mei.

Het bedrijf zal beginnen aan de boorwerkzaamheden om de bodemeigenschappen van de grond en de zee te bepalen. Volgens de planning wordt het technische deel van het project binnen een jaar voltooid.

De tunnel – met drie verdiepingen –  onder de zeestraat Bosporus bij Istanbul verbindt de twee zijden van de stad met één spoorweg en twee snelwegen. Treinen zullen door de middelste buis rijden en de buis eronder en erboven is voor voertuigen.

Hogesnelheidsmetro

Een deel van de geplande 6,5 kilometer lange tunnel zal een hogesnelheidsmetro aansluiten tussen de wijk İncirli aan de Europese kant naar de wijk Söğütlüçeşme aan de Aziatische kant van Turkije. Het tweede deel verbindt een tweebaansweg tussen Hasdal aan de Europese kant en Çamlık aan de Aziatische kant.

Foto: De wijk İncirli aan de Europese kant naar de wijk Söğütlüçeşme (Google Maps)

6.5 miljoen passagiers

De tunnel wordt geïntegreerd in negen metrolijnen, de TEM-snelweg, de snelweg E-5 en de Noordelijke Marmaraweg, volgens officiële bronnen. Naar verwachting zullen ongeveer 6,5 miljoen passagiers per dag de tunnel gebruiken, wanneer het over vijf jaar is afgerond.

Passagiers kunnen in 40 minuten vanaf İncirli naar Söğütlüçeşme reizen. De reistijd tussen Hasdal en Çamlık wordt tot 14 minuten gereduceerd. De tunnel zal de grootste ter wereld zijn in termen van grootte en capaciteit.

Gelanceerd in 2015

Het project is in 2015 gelanceerd door toenmalige premier Ahmet Davutoğlu. Vier bedrijven presenteerden in april, technische en financiële aanbiedingen in de aanbesteding voor het megaproject van 3,5 miljard dollar. Yüksel Project International plaatste het hoogste bod en won daarmee de inschrijving.

Hurriyet