Eerder deze week liet de Turkse minister van buitenlandse zaken weten dat honderdduizenden Syriërs teruggekeerd zijn naar regio’s in Syrië die door Turkse militaire operaties over de grens zijn bevrijd van terreurgroepen.

“Meer dan 346.000 Syriërs zijn teruggekeerd naar gebieden die met de operaties ‘Operatie Eufraat Schild’ en ‘Operatie Olijftak’ werden bevrijd van terroristische groeperingen,” vertelde minister Mevlüt Çavuşoğlu in een gezamenlijke persconferentie in Libanon samen met zijn Libanese collega Gebran Bassil.

De vernoemde Turkse operaties zijn al sinds 2016 bezig. Çavuşoğlu is op staatsbezoek in de Libanese hoofdstad Beirut, en daar praatte hij met reporters over Syriërs die vrijwillig naar hun land terugkeren. Hij zei dat Turkije ervaringen met Libanon kan uitwisselen over hoe Syriërs die willen terugkeren naar hun land dat zo veilig mogelijk kunnen doen.

“We kunnen een gezamenlijk forum opzetten met Iraq, Libanon en Jordanië over de terugkeer van Syriërs naar hun land”, verklaarde hij. “We kunnen daar ook de internationale gemeenschap voor uitnodigen.” Hij riep de internationale gemeenschap ook op om meer gevoeligheid te tonen als het over Syrische vluchtelingen gaat.

3,6 miljoen Syrische vluchtelingen

Turkije vangt zo’n 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan elk ander land. Libanon vangt er 1,5 miljoen op en staat daarmee op de tweede plaats. Sinds 2016 Heeft Turkije met de Turkse operaties ‘Operatie Eufraat Schild’ en ‘Operatie Olijftak’ al enkele noord-Syrische regio’s zoals Al-Bab, Afrin en Azaz bevrijd van terroristen van PKK/YPG en Daesh, zodat mensen uit die regio’s die voor het geweld waren gevlucht nu terug naar huis kunnen.

De Oostelijke Middellandse zee

Çavuşoğlu zei ook dat elk akkoord over de Oostelijke Middellandse zee voor hem nietig is als de Turken en de Turks-Cyprioten daar niet bij betrokken worden. Hij wees erop dat Turkije zelf de rechten van Turks-Cyprioten beschermt. Turkije betwist geregeld de boringen die de Grieks-Cypriotische overheid unilateraal uitvoert in de Oostelijke Middellandse zee, omdat het land vindt dat Turkije en de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) even veel recht hebben op de grondstoffen in het gebied.

Het boorvaartuig Fatih

Ankara stuurde dit voorjaar eerst het boorvaartuig Fatih, en later ook het boorvaartuig Yavuz naar de Oostelijke Middellandse zee om het recht voor Turkije en de TRNC op de grondstoffen op te eisen. Het eerste Turkse seismische vaartuig Barbaros Hayrettin Pasa, dat gekocht werd van Noorwegen, doet al sinds 2017 onderzoek in het gebied.

Zowel Griekenland als Grieks-Cyprus veroordelen deze daden en dreigen er mee de scheepsbemanningen te arresteren en roepen andere Europese leiders op hun kritiek te delen.

In 1974 moest Ankara op Cyprus tussenkomen om Turkse inwoners te beschermen na een staatsgreep door rebellen die Cyprus bij Griekenland wilden voegen. De TRNC werd in 1983 gesticht. De decennia na de stichting van de TRNC zijn er verschillende pogingen ondernomen om de beide republieken op Cyprus met elkaar te verzoenen, maar die bleven allemaal zonder succes. De laatste poging in 2017, waarbij ook de garanderende mogendheden Griekenland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigd waren, vond plaats in Zwitserland.

Een bilaterale relatie met Libanon

De topdiplomaat liet weten dat Turkije zal blijven helpen om de veiligheid en stabiliteit in Libanon te garanderen binnen het kader van hun bilaterale relatie. Çavuşoğlu verklaarde dat hij met Libanese topfunctionarissen gesproken heeft over de manier waarop de welvaart en economie in Libanon verbeterd kunnen worden.

“We weten dat Turkse bedrijven in Libanon investeren, en we moedigen dat ook aan”, aldus de minister. Hij liet ook weten dat de mogelijkheid om zonder visum tussen de twee landen te reizen ervoor gezorgd heeft dat meer Turken Libanon bezoeken.

“Meer dan een miljoen Libanezen bezoeken ook Turkije. Ze gaan dan in het bijzonder naar mijn woonplaats, de Mediterrane badstad Antalya”, zei hij nog. Tijdens zijn bezoek ontmoette Çavuşoğlu ook Libanees president Michel Aoun in het paleis van Beiteddine dichtbij de hoofdstad. Volgens diplomatieke bronnen werd naast de bilaterale relatie met Libanon en andere regionale kwesties op de vergadering ook gesproken over de kwestie rond Syrische en Palestijnse vluchtelingen.

Aoun vindt ook dat Libanon inspanningen moet leveren om de 1,5 miljoen Syriërs die er verblijven te helpen terugkeren op voorwaarde dat ze humanitaire steun blijven krijgen, zelfs als ze terug in hun thuisland zijn. Beide landen onderstrepen ook dat ze de zelfde houding hebben in de Palestijnse kwestie.

“We brachten de groeten over van onze president, Recep Tayyip Erdoğan, aan president Michel Aoun. We benadrukten het belang van veiligheid en stabiliteit van onze Libanese broeders voor de regio. We hebben het gehad over Syrië, Palestina en de Oostelijke Middellandse zee”, tweette Çavuşoğlu na de vergadering.

Syrië begint pas nu stilaan te herstellen van een conflict dat in 2011 begon toen de regering van Bashar Al-Assad demonstraties ongekend woest neersloeg. Honderdduizenden Syrische burgers kwamen om of moesten vluchten voor luchtaanvallen die voornamelijk door het regime op stellingen van de oppositie werden uitgevoerd.

Hürriyet