Sertab Erener zingt "Every Way That I Can" tijdens het 48ste Eurovisie Sonfestival in Riga, Letland, 24 mei 2003

Turkije overweegt om na een onderbreking van negen jaar weer deel te nemen aan Eurovisiesongfestival, zei de algemeen directeur van de Turkse Radio en Televisie (TRT) op 19 juni.

Ankara had zich in 2012 uit het evenement teruggetrokken uit protest tegen wat het beschouwde als een oneerlijk stemsysteem.

Turkije zou na een onderbreking van negen jaar weer kunnen deelnemen aan de internationale muziekcompetitie ‘Eurovisie’, zei de algemeen directeur van de Turkse Radio en Televisie, İbrahim Eren.

“We zijn weer in gesprek met ‘Eurovision’ (EBU),” vertelde Eren aan het dagblad Milliyet op 19 juni.

“Onze collega’s zijn gesprekken begonnen met de nieuwe Executive Supervisor. Ik weet niet wat er gaat gebeuren.”

Ankara had zich in 2012 uit de competitie teruggetrokken uit protest tegen het puntensysteem, omdat de Turkse deelnemer Can Bonomo bij de daadwerkelijke stemming niet zo hoog was geëindigd als de scores van voor de competitie.

“Sommige landen beslissen onderling over de winnaar en houden een geënsceneerde stemming”, had İbrahim Şahin, voormalig algemeen directeur van de TRT, gezegd.

Mooie wedstrijd

De huidige algemeen directeur Eren zei dat Ankara vasthield aan hun besluit om niet opnieuw aan de competitie deel te nemen zolang het stemsysteem niet werd veranderd.

“Een zeer goed persoon uit Noord-Europa werd het hoofd van Eurovisie. Ik vond het evenement van dit jaar zeer geslaagd. Ze hebben na lange tijd weer een mooie wedstrijd gehouden,” zei Eren.

Turkije nam in totaal 34 keer deel aan de internationale wedstrijd en won de eerste plaats met Sertab Erener’s uitvoering van “Everyway that I can” in 2003.

‘Everyway That I Can’

Hoewel zij na de wedstrijd een nationale held werd, werd haar lied bekritiseerd omdat het voornamelijk een Engels lied was en geen lied in haar moedertaal.

Het Turkse taleninstituut deed een oproep om aan de Eurovisiewedstrijd deel te nemen met een Turks lied, hetgeen het standpunt van de intellectuele kringen in het algemeen weerspiegelde.

Erener antwoordde: “De mensen in het buitenland verstaan onze taal niet. Waarom zouden we er dan op staan om in het Turks te zingen? De Turkse Radio-Televisie vroeg mij om een lied en ik schreef het in het Engels.”

video

Het lied kreeg 167 punten en behaalde de eerste plaats in Riga, Letland, op 24 mei 2003. Als single haalde het ook muzieklijsten in vele Europese landen. Het was nummer 1 op de Zweedse en Griekse lijsten.

Na haar overwinning kreeg Erener de medaille van de Turkse Republiek voor hoge diensten. Het presidentschap hield een speciale receptie in haar naam. Ze zong bij de opening van de Eurovisiewedstrijd die het jaar daarop in Istanbul werd gehouden.

Bron: Turkse media