Hadise tijdens het 54ste Eurovisiesongfestival met het liedje Düm Tek Tek.

Een hooggeplaatste Turkse ambtenaar ontkent dat Turkije haar protest tegen het Eurovisiesongfestival zal stopzetten en terug zal deelnemen komend jaar. “Op dit moment is hier geen sprake van,” zei de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdağ tegen de pers.

Bozdağ is de verantwoordelijke van de Turkse Radio-Televisie Omroep (TRT), de publieke omroep van Turkije. Eveneens is hij lid van de European Broadcasting Union (EBU) die het songfestival organiseert.

Het nieuwe stemsysteem

Turkije doet sinds 2012 niet meer mee aan het Eurovisiesongfestival. Dit uit protest tegen het nieuwe stemsysteem dat destijds werd ingevoerd waarbij 50 procent van de stemmen wordt bepaald door de jury en de overige 50 procent door televoting. Ook was Turkije fel gekant tegen de “Big Five” regel die Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk automatisch een plekje in de finale bezorgt.

Speculatie over een mogelijke terugkeer van Turkije begon nadat de populaire rockgroep, Manga, subtiel via Twitter liet weten dat ze Turkije zullen vertegenwoordigen op het Songfestival in Lissabon komend jaar.

Hurriyet