Een gyprocopter lijkt meer op een vliegende auto dan alle andere creaties van de moderne luchtvaart. Op 29 oktober is in de zuidwestelijke provincie Denizli met een plechtige ceremonie een taxidienst van start gegaan met gyprocopters.

Hasan Karahan en Osman Zolan, de gouverneur resp. burgemeester van Denizli, vlogen een rondje boven Pamukkale. Die stad is bekend voor zijn warmwaterbronnen, en voor de ruïnes van de antieke stad Hierapolis.

“Het [de gyprocopter] vliegt als een vogel, ik was verwonderd. Ik had eerder al met een luchtballon gevlogen, maar dit was een heel andere ervaring. Het gaf een heel speciaal gevoel,” zei Karahan na afloop van de vlucht in een interview met Demirören.

Zolan zei ook dat hij intens van het ritje genoten had.

“Het is een speciaal, rustgevend gevoel. Het is vooral mooi om de unieke kalksteenformaties [die typisch zijn voor de streek rond Pamukkale] te zien vanuit de lucht. Activiteiten als deze [vliegende taxi’s] zijn belangrijk voor het toerisme. Vooral sportievelingen die op zoek zijn naar adrenaline komen erop af. Ik beveel het ten zeerste aan. Ook de veiligheid stelt geen probleem: dit is veiliger dan een autorit, omdat je alleen bent [je komt geen andere voertuigen tegen in de lucht],” zei hij.

Pamair

Pamair, het bedrijf dat de nieuwe dienst uitbaat, werd opgericht door Hüseyin Ümit Ercan, een ondernemer uit Pamukkale. De gyprocopters zullen niet enkel ingezet worden als vliegende taxi’s, maar ook voor sightseeing in een poging om meer toeristen aan te trekken.

Dag van de Republiek

“De inhuldiging viel samen met de Dag van de Republiek [29 oktober]. We bieden niet alleen toeristische vluchten aan, maar ook ‘gewone’ taxiritten. De stad ligt middenin de Egeïsche regio. De naburige provincies liggen op een uur en een kwartier vliegen. Voor toeristen uit binnen- en buitenland bieden we korte rondvluchten aan boven Pamukkale en de ruïnes in de buurt. We kunnen gemakkelijk landen op naburige luchthavens, maar ook op stroken gras of asfalt van minstens 500 meter lang. Iedereen die met ons meevliegt, wordt er heel blij van,” aldus Ercan.

Volgens principe van vliegtuig

Er kunnen maar twee mensen tegelijk in een gypro-vliegtuigje. De gyprocopter werkt volgens het principe van een vliegtuig, want zijn rotors functioneren als een vleugel. Het toestel kan niet zweven zoals een helikopter, maar het heeft niet veel ruimte nodig om te landen of op te stijgen. Het grootste voordeel van de gyprocopters is dat ze goedkoper zijn en gemakkelijker te onderhouden dan andere types vliegend materieel.

Hürriyet

S.V.R.

https://www.youtube.com/watch?v=D0uPcI1ClGM