Charmant Ottomaans dorp is winterse trekpleister

Cumalıkızık, een Ottomaans dorp dat beroemd is omwille van haar historische gebouwen, waaronder vakwerkhuizen, moskeeën en herbergen, betovert bezoekers met haar prachtige uitzicht.

Tegelijkertijd biedt het dorpje rust en ontspanning aan bezoekers die de chaos van het stadsleven willen ontvluchten.

Gelegen in de uitlopers van de berg Uludag, op slechts 10 kilometer van het stadscentrum van Bursa, verwelkomt Cumalıkızık het hele jaar door duizenden toeristen.

Tijdens de winter, wanneer er sneeuw valt, lokt het dorpje niet alleen natuurliefhebbers maar ook amateurfotografen uit heel Turkije.

Bezoekers aan de iconische stad slenteren door de straten, terwijl sommigen een pauze nemen om te genieten van de uitgebreide ontbijttafels bestaande uit lokale delicatessen en een glas hete Turkse thee in de sneeuw.

Foto: Cumalıkızık Köyü

Fotografen en instagram-fanaten daarentegen lopen rond in de smalle straatjes met hun camera’s klaar voor elk historisch wonder dat ze op hun pad tegenkomen.

De plaats is vooral populair bij mensen die in grote steden als Istanbul en Bursa wonen. Ze ontvluchten de drukte van de stad, boeken een hotel in het dorp en genieten van rust en stilte op een van de mooiste plaatsen van Turkije.

Werelderfgoedlijst van Unesco

Cumalıkızık werd in 2014 geregistreerd op de Werelderfgoedlijst van Unesco, omdat het dorp de geboorte van het Ottomaanse Rijk in de 14e en vroege 15e eeuw weerspiegelt.

Het dorpje werd in de vroege Ottomaanse periode gesticht als een “stichtingsdorp” en leverde inkomsten voor de bouw van de complexen en de eerste hoofdstad.

Het is een van de beste bewaarde voorbeelden van de Ottomaanse levensstijl met zijn traditionele stenen, geplaveide straat textuur, huizen gebouwd met hout, leem en monumentale structuren.

Foto: Cumalıkızık Köyü

Het dorp, dat ongeveer 270 historische huizen; wandelpaden; een museum; zo’n 60 eet- en drinkgelegenheden en bijna 150 souvenirstalletjes telt, heeft aan populariteit gewonnen dankzij tv-series en films die er de afgelopen jaren zijn opgenomen. Cumalıkızık telt ongeveer 700 inwoners en trekt het hele jaar door duizenden toeristen aan, zelfs tijdens de winter.

In een gesprek met het Anadolu Agency, beschreef Güven Şahin, een geschiedenisleraar, Cumalıkızık als een buurt die men in de winter moet bezoeken, de man die uit Istanbul naar Bursa kwam voor een rondleiding, nodigde ook geschiedenisliefhebbers uit om Cumalıkızık te bezoeken.

“Het is mooier dan ik had verwacht. De historische plaatsen en de natuur zijn veel indrukwekkender in de winter. Ik ben hier al een keer eerder geweest, maar ik zag het voor het eerst in de sneeuw. Wie zich hier afvraagt, moet zeker komen,” zei Sahin.

Cumalıkızık ligt binnen de grenzen van het centrale Yıldırım-district en werd door de lokale overheden als wijk bestempeld.

Ondanks dat er tijdens het toeristenseizoen ongeveer 50.000 mensen per week komen, vooral op zaterdag en zondag. Daarnaast bezoeken ook veel dagtoeristen uit Uludag de betoverende plaats.

Uludag is immers een van de meest geliefde bestemmingen voor wintertoerisme in Turkije en bevindt zich in de buurt. De wintersporters verkiezen om de fysieke inspanningen op de pistes af te wisselen met een korte rondrit in het dorp gedurende een paar uur om haar geheimen en schoonheid te ontdekken.

Hurriyet

O.A.